Mrkvový perkelt

Kromě mrkve budete potřebovat olivový olej, cibuli, kvalitní sojovou omáčku, rozmarýn a římský kmín (tedy to je moje inovace, v původním receptu je tuším koriandr nebo normální kmín).

 Mrkev nakrájejte na tenká kolečka. Když si dělám jídlo jen pro sebe, tak využívám struhadlo.

 Ale protože perkelet zachutnal i ostatním z rodiny, tak jsem použila na krouhání robot, nakrájejte na drobno cibuli.   Nejdříve na olivovém oleji osmahněte cibulku dozlatova, poté přidejte mrkev a chvíli restujte společně s cibulí.   Opepřete, přidejte rozmarýn a římský kmín. Podlijte 3 lžícemi sojové omáčky a cca 1 dcl vody.  Promíchejte a zaklopte poklicí.

Za cca 10 minut je hotovo. Voda by se měla vypařit a kolem mrkve zůstane jen taková „omáčka“… ochutnejte a případně dosolte, ale většinou není třeba, sojová omáčka je slaná dost…. Mrkev musí být na skus lehce křupavá, v žádném případě ji nesmíte rozvařit….…. a pomocí škrabky jsem udělala tenké dlouhé plátečky….  Pak jsem postupovala stejně, ale stačilo provařit ještě kratší dobu než v případě koleček…. poté co jsem přidala sojovou omáčku a trošku vody… stejný recept, ale kupodivu lehký rozdíl v chuti tu je….