Loudavé těsto (sladké i slané)

  • 120 g mléka
  • 150 g bílého jogurtu
  • 150 g bílého jogurtu
  • 60 g oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • půl rovné lžičky soli
  • 2-3 lžíce cukru
  • 8-10 g čerstvého droždí

 

V mléku rozmícháme cukr a droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které hned (bez kynutí) uložíme ve větším sáčku nebo plastovém boxu do lednice. Použít se dá už za několik hodin, ale lépe až druhý den. V lednici by těsto mělo vydržet 5-7 dnů.

 

Těsto se dá udělat i na slano, jen je třeba upravit poměr cukru a soli. Cukru do těsta dáme pouze 1 kávovou lžičku, soli 2 rovné kávové lžičky. Ze slaného jogurtového těsta můžete usmažit langoše nebo upéct rohlíky, pletýnky, slaný plněný koláč aj.

Z tohoto těsta jsem dělala např. rohlíčky s tvarohovou náplní, které jsou na druhé fotografii u receptu.