Křupavé placičky (aneb, když zbude chleba)

4 velké krajíce staršího chleba bez kůrky

1 vejce

1 menší cibule

4-5 stroužků prolisovaného česneku (i více)

cca 3 lžíce hladké mouky

2 lžíce sušené smažené cibule

hrst nasekaných škvarků

kmín

sůl

pepř

majoránka

vývar, voda nebo mléko

sádlo na smažení

 

Chleba nalámeme a zalijeme zvolenou tekutinou, ne, aby úplně plaval. Jen, aby nasákl tekutinu a změkl. Pokud tam nějaká tekutina zbude, slijeme ji. Přidáme vejce, koření, drobně nakrájenou cibuli a zbytek surovin. Vše promícháme, aby vzniklo těsto jako na bramboráčky. Kdyby bylo husté, přidejte kapku mléka. Pak už jen lžíci děláme do horkého sádla kopečky, které rozprostřeme do placky. Doporučuji dělat menší, jsou krásně křupavé. Hotové odkládáme na papírový brousek a odsajeme přebytečný tuk.