Křehké škvarkové koláčky
250 g hladké mouky
1/2 kypřícího prášku
1/2 lžičky soli
špetku mletého kmínu
50 g sádla pokojové teploty
1 vejce
2-3 lžíce zakysané smetany
50 g nasekaných škvarků
vejce na potření
V misce smícháme mouku, prášek, sůl a kmín.
Přidáme sádlo, vejce a 2 lžíce zakysanky, zpracujeme těsto a podle potřeby přidáme ještě 1 lžíci zakysanky
(záleží na mouce).
Těsto přendáme na vál nebo podložku a ručně zpracujeme (rychle jako linecké ).
Zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice na 30 minut (nevadí i déle),
Zapneme troubu na 180 °C. Plech vyložíme podložkou nebo papírem na pečení.
Těsto rozdělíme na poloviny, každou rozválíme na obdélník, posypeme polovinou škvarků,
třikrát přeložíme, rozválíme na sílu cca 5 -7 mm, vykrájíme kolečka o průměru 6 cm - celkem 16 ks.
Kolečka klademe na připravený plech, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct
na 20-25 minut dorůžova (řídíme se vlastní troubou). Jsou dobré teplé i studené a hodí se i jako pohoštění.