Křehké škvarkové koláčky

250 g hladké mouky

1/2 kypřícího prášku

1/2 lžičky soli

špetku mletého kmínu

50 g sádla pokojové teploty

1 vejce

2-3 lžíce zakysané smetany

50 g nasekaných škvarků

vejce na potření

 

          V misce smícháme mouku, prášek, sůl a kmín. 

         Přidáme sádlo, vejce a 2 lžíce zakysanky, zpracujeme těsto a podle potřeby přidáme ještě 1 lžíci zakysanky 

          (záleží na mouce). 

         Těsto přendáme na vál nebo podložku a ručně zpracujeme (rychle jako linecké ). 

         Zabalíme do potravinové fólie a dáme do lednice na 30 minut (nevadí i déle), 

         Zapneme troubu na 180 °C. Plech vyložíme podložkou nebo papírem na pečení. 

         Těsto rozdělíme na poloviny, každou rozválíme na obdélník, posypeme polovinou škvarků, 

         třikrát přeložíme, rozválíme na sílu cca 5 -7 mm, vykrájíme kolečka o průměru 6 cm - celkem 16 ks. 

          Kolečka klademe na připravený plech, potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct 

         na 20-25 minut dorůžova (řídíme se vlastní troubou). Jsou dobré teplé i studené a hodí se i jako pohoštění.