Krájené hranaté "koláče" z plechu

Těsto:

200 g polohrubé mouky

200 g hladké mouky

špetka soli

80 g moučkového cukru

deleted z 1/2 citronová kůra z 1/2 bio citronu

210 ml mléka

70 g másla nebo jiného tuku

1 žloutek

16-18 g čerstvého droždí

 

Náplň:

250 g tvarohu v kostce

50 g krupicového cukru - dle potřeby

1 vanilkový cukr

citronová kůra z poloviny bio citronu

1 lžíce rumu

1 menší vejce

70 g povidel

trochu moučkového a vanilkového cukru na povrch

 

            Běžným způsobem připravíme kynuté těsto. 

           Já používám domácí pekárnu, kde jako první dávám vlažné mléko, rozpuštěný, 

           ale vlahý tuk, žloutek a citronovou kůru. Pak obě mouky smíchané se solí, 

           cukr a nahoru rozdrobené droždí. Program Těsto. V době, kdy kyne těsto, 

           tak připravíme náplň. Tvaroh smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, rumem, 

           citronovou kůrou dle chuti a vejcem. Povidla rozmícháme a pokud je třeba, 

           upravíme hustotu. Buď zředíme troškou rumu nebo zahustíme strouhaným perníkem.

 

            Vykynuté těsto na vále rozválíme do obdélníkového tvaru použitého plechu, 

            do kterého vložíme papír na pečení. Místo papíru napečení můžeme plech 

            vymazat tukem, nejraději nějakým v kostce. Těsto na plechu ještě případně upravíme 

           jednoručním vyvalovacím válečkem. Pak plech s těstem přikryjeme utěrkou 

           a necháme vykynout. Množství těsta je určeno na plech o rozměrech cca 37 x 28 cm.

           Do vykynutého těsta vytlačíme pomoučeným rovným dnem skleničky nebo pevnějším 

           kelímkem o průměru 55 mm dvanáct prohlubní. Vždy silně zatlačíme až dospodu 

           a snažíme se mít důlky rovnoměrně v řadě, kvůli pozdějšímu krájení. 

           Důlky ihned naplníme tvarohem, nejlépe to jde cukrářským sáčkem s rovnou špičkou. 

           Doprostřed ještě přidáme trošku povidel. Po naplnění vložíme do předehřáté trouby 

          a upečeme. Orientačně 35 minut při 175°C. Po vychladnutí pocukrujeme a nakrájíme na porce.

 

    Místo tvarohu půjdou použít i jiné náplně.

    Taktéž se může přidat i drobenka.

    Těsto se může před pečením potřít vlahým rozpuštěným máslem nebo žloutkem, 

    smíchaným s lžící mléka.

    Tento nápad na "koláče" pečené na plechu jsem okoukala v časopise.