Jihočeský kočičák (lepenice)

1 kg brambor

0,5 kg kysaného zelí

1 cibule

2 lžíce sádla

3 stroužky česneku

Kmín

Sůl

 

Brambory oloupeme, rozkrájíme a dáme vařit se solí a kmínem. Ze zelí lehce vymačkáme lák, trochu ho překrájíme a dáme také zvlášť (zalité vodou) vařit. Cibuli nakrájíme nadrobno a usmažíme na sádle do růžova. Ke konci přidáme prolisovaný nebo nadrobno nakrájený česnek, promícháme a odstavíme. Uvařené brambory slejeme, ale trochu vody si schováme do hrnku. Totéž uděláme se zelím. Brambory trochu rozmačkáme šťouchadlem, ale jen trochu, nemusí být na kaši. Vmícháme do nich uvařené zelí. Nakonec vmícháme usmaženou cibulku s česnekem. Ochutnáme, a pokud je to málo kyselé, přidáme trochu vody ze zelí, v opačném případě vodu z brambor.

Vynikající příloha třeba k jitrnicím, jelítkům, prejtu, karbanátkům, sekané atp.