Jihočeská krajkovice

  • 1/2 kg hrubé mouky
  • 1/2 l piva nebo 1/4 l piva a 1/4 l vody
  • 30 g droždí
  • 2 vejce
  • 100 g domácích sádla
  • 100 g (i víc) škvarků nebo slaniny nebo domácího uzeného masa
  • 2 velké brambory vařené ve slupce (asi 350 g celkem)
  • dobromysl nebo majoránka, česnek dle chuti, sůl
  • sádlo na vymazání pekáče a celý (nemletý) mák na vysypání

 

Vařené i syrové brambory oloupeme a nastrouháme najemno. V tekutině rozpustíme droždí. Škvarky nebo slaninu nebo uzené rozpečeme na sádle a necháme vychladnout.

Z mouky, tekutiny s droždím, zchladlého tuku, vajec a nastrouhaných brambor umícháme těsto. Ochutíme bylinkami a rozetřeným česnekem se solí.

Pekáč na pečení husy vymažeme sádlem a vysypeme mákem. Nalijeme těsto a necháme asi půl hodiny v teple kynout.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C dorůžova.

 

Poznámka autorky receptu

Krajkovice se pekla a někde ještě peče v okolí Tábora, Bechyně a pod. Od nás coby kamenem dohodil :) Recept jsem poskládala z internetu a podle našich chutí.