Jemně perlivá bezinková limonáda

  • 3 litry převařené vody
  • 2 limetky (citróny)
  • 15 lžic cukru (množství cukru záleží na vaší chuti) – 400g
  • 1/2 čajové lžičky sušených kvasnic
  • 20 květenství bezu (ale můžete pochopitelně dát i víc)

 

Převařte vodu a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Ve velké nádobě (ideální je velká sklenice) rozpusťte ve vodě cukr, kvasnice a na kolečka nakrájené omyté limetky a čisté bezové květy. Takto naloženou limonádu nechte v zakryté sklenici při pokojové teplotě 24 hodin. Poté ji přeceďte přes cedník, nebo gázu a nechte vychladit.

 

TIP:

Dělám tuto limonádu již roky a je výborná: 4 litry vody svařit, nalít do lahve pětilitrovky a ihned zamíchat 350-400 g cukru. Až bude voda s cukrem jen vlahá cca teplota těla, dám pět květů, vymačkám celý citron a vymačkaný pokrajím a přidám do vody a pak dám půl kávové lžičky sušeného droždí a promíchám. Nechat 24 hodin, přecedit a vychladit.je krásně šumivá. Našla jsem, že se dá limča udělat i ze sušených květů, to mi udělalo velikou radost. Budu sušit a sušit, nejenom na čaj, ale i na limču.

 

Jak jsem psala loni v květnu, že budu zkoušet limču i ze sušených květů, tak to opravdu jde. Je zrovna tak dobrá jako z čerstvých. Květů tam dávám přiměřeně, jak se mi to zrovna líbí. Sušte a v zimě budete mile překvapeni.