Jak na výrobu kynutého těsta
Odvážíme si všechny sypké přísady a odměříme (popř.také odvážíme) i ty tekuté.
Přichystáme si k ruce i všechno ostatní (vejce apod.) co také patří do zadělávaného těsta.
Část tekutiny mírně ohřejeme tak, aby byla vlažná, nikoli horká a rozmícháme v ní část
(lžíci) cukru, všechno droždí a tolik mouky, aby vzniklo těstíčko.
Hotový kvásek necháme vzejít (zvětšit objem). Trvá to asi 15-20 minut,
podle okolní teploty. Kvásek vyškrábeme do mísy, ve které budeme zadělávat těsto,
přidáme ostatní suroviny a buď vařečkou (a pak dále rukou) nebo robotem vymísíme těsto.
Hotové těsto mírně zaprášíme moukou a necháme nakynout, až zdvojnásobí svůj objem,
což trvá asi hodinu a máme ho připraveno pro zpracování. Tekutiny, přidávané do těsta
by nikdy neměly být horké - ničí to kvasinky. Zrovna tak by ale zbytek surovin neměl
být naopak studený (přinesený třeba z chladné chodby, ze spíže) - těsto bude pomaleji
kynout. Mísu s těstem můžete při kynutí zakrýt (čistou utěrkou), těsto nebude okoralé.
Máte-li pocit, že těsto pomalu kyne, přeneste si mísu s ním do teplejšího prostředí,
popř. mísu posaďte na hrnec s teplou (ne vřící) vodou. Těsto, ve kterém je hodně
tuku nebo i cukru, kyne pomaleji a potřebuje i více droždí.