Jak na výrobu kynutého těsta

         Odvážíme si všechny sypké přísady a odměříme (popř.také odvážíme) i ty tekuté. 

         Přichystáme si k ruce i všechno ostatní (vejce apod.) co také patří do zadělávaného těsta. 

         Část tekutiny mírně ohřejeme tak, aby byla vlažná, nikoli horká a rozmícháme v ní část 

         (lžíci) cukru, všechno droždí a tolik mouky, aby vzniklo těstíčko. 

         Hotový kvásek necháme vzejít (zvětšit objem). Trvá to asi 15-20 minut, 

         podle okolní teploty. Kvásek vyškrábeme do mísy, ve které budeme zadělávat těsto, 

         přidáme ostatní suroviny a buď vařečkou (a pak dále rukou) nebo robotem vymísíme těsto. 

         Hotové těsto mírně zaprášíme moukou a necháme nakynout, až zdvojnásobí svůj objem, 

         což trvá asi hodinu a máme ho připraveno pro zpracování. Tekutiny, přidávané do těsta 

         by nikdy neměly být horké - ničí to kvasinky. Zrovna tak by ale zbytek surovin neměl 

         být naopak studený (přinesený třeba z chladné chodby, ze spíže) - těsto bude pomaleji 

         kynout. Mísu s těstem můžete při kynutí zakrýt (čistou utěrkou), těsto nebude okoralé.
         Máte-li pocit, že těsto pomalu kyne, přeneste si mísu s ním do teplejšího prostředí, 

         popř. mísu posaďte na hrnec s teplou (ne vřící) vodou. Těsto, ve kterém je hodně 

         tuku nebo i cukru, kyne pomaleji a potřebuje i více droždí.