Hovězí nudličky na způsob japonského Hayashi raisu
600 g zadního hovězího masa (použila jsem kýtu)
800 ml silného hovězího vývaru
300 g čerstvých žampionů
5 středních cibulí
1 střední mrkev
4 stroužky česneku
4 střední zralá rajčata
1 lžíce rajského protlaku
1 lžíce sójové omáčky
2 lžičky worcesterové omáčky
2 lžičky kakaa
1 lžička sušeného tymiánu
2 bobkové listy
1,5 lžíce hladké mouky
1 lžíce olivového oleje
3 lžíce másla
Sůl
Pepř mletý¨
Hovězí maso nakrájíme na tenké nudličky.
Cibuli oloupeme a pokrájíme na půlkolečka.
Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme.
Žampiony oloupeme, zbavíme nožiček a nakrájíme na slabé plátky.
Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka.
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.
Na větší pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme lžíci másla a olej, přidáme pokrájené maso, zprudka opečeme, necháme zatáhnout a vyjmeme.
Do stejné pánve přidáme lžíci másla, cibuli a na středním plameni restujeme dosklovata.
Přidáme prolisovaný česnek, žampiony, mrkev a restujeme
Když jsou houby téměř měkké, přidáme rajčata, rajský protlak, kakao, bobkové listy, tymián, podlijeme hovězím vývarem a necháme vařit (zhruba do svařený poloviny objemu).
Poté ke směsi přidáme maso, sójovou omáčku, lžičku worcesterové omáčky a dusíme do měkka.
Připravíme jíšku. Na lžíci másla opražíme mouku a přimícháme ji k masové směsi.
Necháme asi 20 minut provařit.
Nakonec dochutíme solí, pepřem a lžičkou worcesterové omáčky.
Podáváme s rýží.
Do receptu správně patří trocha červeného vína.
Jelikož při vaření nepoužívám žádný alkohol, nahradila jsem (alespoň pro barevnost) kakaem.
Místo hovězího vývaru je lepší použít demi-glace.
Já ho bohužel nemám, proto jsem použila silný vývar.