Hovězí nudličky na způsob japonského Hayashi raisu

600 g zadního hovězího masa (použila jsem kýtu)

800 ml silného hovězího vývaru

300 g čerstvých žampionů

5 středních cibulí

1 střední mrkev

4 stroužky česneku

4 střední zralá rajčata

1 lžíce rajského protlaku

1 lžíce sójové omáčky

2 lžičky worcesterové omáčky

2 lžičky kakaa

1 lžička sušeného tymiánu

2 bobkové listy

1,5 lžíce hladké mouky

1 lžíce olivového oleje

3 lžíce másla

Sůl

Pepř mletý¨

 

Hovězí maso nakrájíme na tenké nudličky.

Cibuli oloupeme a pokrájíme na půlkolečka.

Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme.

Žampiony oloupeme, zbavíme nožiček a nakrájíme na slabé plátky.

Mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka.

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky.

Na větší pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme lžíci másla a olej, přidáme pokrájené maso, zprudka opečeme, necháme zatáhnout a vyjmeme.

Do stejné pánve přidáme lžíci másla, cibuli a na středním plameni restujeme dosklovata.

Přidáme prolisovaný česnek, žampiony, mrkev a restujeme

Když jsou houby téměř měkké, přidáme rajčata, rajský protlak, kakao, bobkové listy, tymián, podlijeme hovězím vývarem a necháme vařit (zhruba do svařený poloviny objemu).

Poté ke směsi přidáme maso, sójovou omáčku, lžičku worcesterové omáčky a dusíme do měkka.

Připravíme jíšku. Na lžíci másla opražíme mouku a přimícháme ji k masové směsi.

Necháme asi 20 minut provařit.

Nakonec dochutíme solí, pepřem a lžičkou worcesterové omáčky.

Podáváme s rýží.

 

Do receptu správně patří trocha červeného vína.

Jelikož při vaření nepoužívám žádný alkohol, nahradila jsem (alespoň pro barevnost) kakaem.

Místo hovězího vývaru je lepší použít demi-glace.

Já ho bohužel nemám, proto jsem použila silný vývar.