Houskový knedlík - rychlé těsto a snadné vaření

  • 1 kg hrubé mouky
  • 1/2 kostičky kvasnic
  • 1 vajíčko
  • 1 KL soli
  • 1 KL cukru
  • 1/2 litru vody
  • 2 housky nakrájené na kostičky

 

Do misky dám vlažnou vodu a kvasnice a lžičku cikru, nechám asi 2 minuty, pak přidám mouku, vajíčko, sůl, propracuji vařečkou, jen tak krátce a přidám nakrájenou housku, těsto vyklopím na vál a propracuji v ruce na velký bochánek, který vrátím do misky a nechám pod utěrkou asi 30 minut.

Dám si vařit vodu do hrnce a uvážu na nej utěrku, nesmí být praná v aviváži, z těsta udělám dva bochánky a jeden rozválím na šišku a dám ho na utěrku vařit a přiklopím ho krytem, vařím 40 minut, neodklápím, když uběhne 40 minut, odklopím a ještě na utěrce knedlík špejlí proděravím asi tak 10x a je hotovo, stejně pokračuji s druhým knedlíkem. Knedlíku si skutečně nemusíte 40 minut všimnout a je velice chutný

 

 

Poznámka autorky receptu

velký hrnec, na který uvážete utěrku a poklop, já dávám ten, co mám do mikrovlkny, krásně mi sedí na velikost hrnce a nmá dírky, dříve jsem používala plastovou misku

Dnes jsem uvařila, je moc dobrý a opravdu velký a to jsem dělala z poloviční dávky. Vařila jsem 45 minut, protože špejle byla ulepená. Fotka mi nejde přidat. Ale za mě

 

Já si dám do velkého hrnce to ohřívátko na knedle a vystřihnu na to pečící papír a v pohodě to zakryju pokličkou

 

z poloviny bude 1 knedlík, tak vařit 40 minut na mírném plamenu, určit se povede, třeba by stačilo vařit i 30 minut, ale tím že to je v páře, tak vařím 40 minut, knedlík je fakt velký, možná trochu kratší, že je omezen tvarem hrnce, ale docela vysoký