Houbová omáčka z pomazánkového másla

4-5 hrstí sušených hub

4-5 lžic jemně strouhaného celeru

150-200 g pomazánkového másla (bez příchutě)

1 cibule

1 lžíce másla

1 lžíce hladké mouky

cca 2 hrnky vývaru

4-5 kuliček nového koření

1 bobkový list

Sůl

bílý pepř mletý

 

Houby hodinu předem namočíme do mléka.

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na rozpuštěném másle.

Přidáme nastrouhaný celer a koření s bobkovým listem.

Chvíli restujeme, až se vše rozvoní a zasypeme plnou lžíci mouky.

Chvíli mícháme a zalijeme větší částí studeného vývaru.

Přidáme houby, zatím bez mléka. Vaříme asi 15 minut a občas mícháme, aby se omáčka nepřichytla.

Dle hustoty ředíme mlékem z hub.

Po změknutí hub vmícháme pomazánkové máslo a mícháme do jeho rozpuštění.

Omáčku vaříme už jen krátce.

Dochutíme solí a pepřem.

Pokud jsme použili dobrý vývar, není třeba už žádného dochucovadlo. Omáčka je výrazná.

K omáčce není třeba ani maso.

Stačí dobrá příloha jako těstoviny, knedlíky nebo noky.

My klidně jedli i s novými bramborami.

TIP: Celeru jsem měla zbytek a nevážila, ale odhaduji, že ho bylo asi tolik. Podpoří to chuť hub.