Houbová omáčka z pomazánkového másla
4-5 hrstí sušených hub
4-5 lžic jemně strouhaného celeru
150-200 g pomazánkového másla (bez příchutě)
1 cibule
1 lžíce másla
1 lžíce hladké mouky
cca 2 hrnky vývaru
4-5 kuliček nového koření
1 bobkový list
Sůl
bílý pepř mletý
Houby hodinu předem namočíme do mléka.
Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na rozpuštěném másle.
Přidáme nastrouhaný celer a koření s bobkovým listem.
Chvíli restujeme, až se vše rozvoní a zasypeme plnou lžíci mouky.
Chvíli mícháme a zalijeme větší částí studeného vývaru.
Přidáme houby, zatím bez mléka. Vaříme asi 15 minut a občas mícháme, aby se omáčka nepřichytla.
Dle hustoty ředíme mlékem z hub.
Po změknutí hub vmícháme pomazánkové máslo a mícháme do jeho rozpuštění.
Omáčku vaříme už jen krátce.
Dochutíme solí a pepřem.
Pokud jsme použili dobrý vývar, není třeba už žádného dochucovadlo. Omáčka je výrazná.
K omáčce není třeba ani maso.
Stačí dobrá příloha jako těstoviny, knedlíky nebo noky.
My klidně jedli i s novými bramborami.
TIP: Celeru jsem měla zbytek a nevážila, ale odhaduji, že ho bylo asi tolik. Podpoří to chuť hub.