Focaccia italský chléb

50 g droždí

1 kg hladká mouka

1/2 L mléka

6 Lžic olivového oleje

sůl

špetka cukru

 

Na těsto:

černé olivy bez pecky

Rozmarýn a sůl

 

Droždí rozdrobím do teplého mléka s cukrem a nechám je cca 15 minut na teplém místě vzejít. Do mísy dám mouku a vytvořím v ní důlek kam dám vzešlé droždí. Když vám zbude mléko, můžete přidat do směsi k olivovému oleji se solí a pořádně propracovat těsto, já hnětu minimálně 10 minut ( nebo dám do robota). Těsto by mělo být krásně hladké a pružné.

Vypracuji hladkou kouli. Dám do misky s vlažnou vodou a těsto párkrát vymáchám. Namočím si utěrku do vlažné vody, vyždímám a těsto do ní zabalím a vložím do mísy a nechám v teple kynout. Pořádně vykynuté těsto dám na pomoučený vál a ještě jednou pořádně propracuji. Já dělám jen jednu placku, ale z těsta můžete udělat placek několik. Nechám ještě chvilku kynout. Za 10 minut udělám do těsta důlky a zatlačím do nich olivy a jehličku rozmarýnu.. Pak nechám chvilinku odležet. Olivy potom lépe drží.

Troubu předehřeji na 200 °C (záleží jakou troubu máte, horkovzdušnou by jsem dala na 180)
Na plech dám větší množství olivového oleje a hrubou mořskou solí. Placky dejte na plech a zakapejte ještě olejem hlavně do těch důlků. Během pečení se olej vsákne:). Peču cca 20 minut než placky zezlátnou. Doporučuji kousky chleba namáčet v teplém oleji s mořskou solí.