Domácí tlačenka

  • 1,3 ks vepřového kolena
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 ČL soli 
  • 10 kuliček pepře
  • 3 stroužky česneku

 

Do již uvařeného masa:

  • 2 ČL majoránky
  • 1 ČL soli do již uvařeného masa
  • ½ ČL pepře do již uvařeného masa

 

Zalijeme vodou.  Vaříme dokud není maso úplně měkké. Do vývaru z kolene dáme 3 stroužky prolisovaného česneku a vaříme bez poklice 0,5 hodiny, musíme zredukovat tekutinu. Maso pokrájíme na kousky dle toho jakou chceme strukturu tlačenky. Vepřové kůže z kolene nakrájíme opravdu najemno a ještě rozmělníme nožem. Přidáme 0,5 ČL pepře a 1 ČL soli, 2 ČL majoránky. Přiléváme horký vývar, nesmí ho být moc. Plníme do obalu na tlačenku. Upevníme. Než vychladne, každých 10 minut otáčíme. Do druhého dne v ledničce krásně ztuhne.