Domácí bryndzové halušky

500 g moučnatých brambor (Typ C)

cca 330 g mouky (půl hrubá, půl hrubá)

bryndza

zakysaná smetana na „zředění“ bryndzy

pár lžic vody, ve kterých se vařily halušky

slanina (kvalitní, domácí, bez konzervantů, tradičně se používá neuzená)

 

Brambory oškrábu a nastrouhám na jemném struhadle.

Zatímco pracuji na těstě, dám si do velkého hrnce vařit vodu. 

Do nastrouhaných brambor začnu postupně přimíchávat polohrubou a hrubou mouku půl na půl do té doby, 

dokud nedosáhnu požadované hustoty těsta. 

Těsto na halušky musí držet na vařečce. Pokud bude moc řídké, halušky se rozvaří.

Těsto protlačím přes síto na halušky do vroucí osolené vody. 

Jakmile vyplavou na povrch, jsou hotové.

Halušky smíchám s bryndzou zředěnou 2 lžícemi zakysané smetany a se lžící vody, 

ve které se halušky vařily. Jsou pak krásně vláčné.

Na talíři posypu opečenou slaninou.