DELIKÁTNÍ CHEESECAKE SLANÝ

  • 8 plátků želatina, (16 g), studená voda, dle potřeby
  • 130 gramů sušenka, slaných
  • 90 gramů máslo, měkkého, nakrájeného na kousky
  • 200 gramů plnotučné mléko
  • 60 gramů zelených oliv, bez pecek, plus 15 na ozdobu
  • 250 gramů ricotta sýr, dobře okapaného, nebo tvarohu
  • 200 gramů gorgonzola, nebo jakéhokoliv druhu modrého sýru
  • 1 špetka sůl
  • 1 špetka pepře, čerstvě umletého

 

Pláty želatiny namočte do studené vody.

Do mixovací nádoby vložte sušenky a sekejte 7 sek./rychlost 7.

Přidejte rozměklé máslo a mixujte 25 sek./rychlost 4.

 

Pečicím papírem vyložte dortovou formu o průměru 26 cm, pevně uzavřete a nalijte dovnitř připravenou směs. Pomocí dna odměrky hmotu rovnoměrně upěchujte. Formu dejte do lednice.

Aniž byste mixovací nádobu vypláchli, nalijte do ní mléko a ohřívejte 3 min./70 °C/rychlost 3.

Nechte okapat želatinu, přidejte ji do mixovací nádoby a mixujte 30 sek./rychlost 4.

Přidejte olivy (15 - 16 si jich ponechte na ozdobení), riccottu, gorgonzolu, sůl a pepř a mixujte 30 sek./rychlost 4.

Vzniklou směs nalijte do připravené dortové formy se sušenkami a máslovou směsí a vše zarovnejte.

Přikryjte průtažnou fólií a před podáváním dejte nejméně na 4 hodiny vychladnout do lednice. V polovině doby chladnutí nebo těsně před podáváním ozdobte připravenými olivami.

 

Vypeckované olivy lze nahradit 80 g vlašských ořechů.
Gorgonzolu lze nahradit jakýmkoli modrým sýrem.
Pláty želatiny lze nahradit 16 g želatiny v prášku: namočte ji dle instrukcí na obalu a přidejte ji ve stejném kroku jako pláty želatiny.

Tento pokrm podávejte jako předkrm nebo s krekrami na párty.