DELIKÁTNÍ CHEESECAKE SLANÝ
- 8 plátků želatina, (16 g), studená voda, dle potřeby
- 130 gramů sušenka, slaných
- 90 gramů máslo, měkkého, nakrájeného na kousky
- 200 gramů plnotučné mléko
- 60 gramů zelených oliv, bez pecek, plus 15 na ozdobu
- 250 gramů ricotta sýr, dobře okapaného, nebo tvarohu
- 200 gramů gorgonzola, nebo jakéhokoliv druhu modrého sýru
- 1 špetka sůl
- 1 špetka pepře, čerstvě umletého
Pláty želatiny namočte do studené vody.
Do mixovací nádoby vložte sušenky a sekejte 7 sek./rychlost 7.
Přidejte rozměklé máslo a mixujte 25 sek./rychlost 4.
Pečicím papírem vyložte dortovou formu o průměru 26 cm, pevně uzavřete a nalijte dovnitř připravenou směs. Pomocí dna odměrky hmotu rovnoměrně upěchujte. Formu dejte do lednice.
Aniž byste mixovací nádobu vypláchli, nalijte do ní mléko a ohřívejte 3 min./70 °C/rychlost 3.
Nechte okapat želatinu, přidejte ji do mixovací nádoby a mixujte 30 sek./rychlost 4.
Přidejte olivy (15 - 16 si jich ponechte na ozdobení), riccottu, gorgonzolu, sůl a pepř a mixujte 30 sek./rychlost 4.
Vzniklou směs nalijte do připravené dortové formy se sušenkami a máslovou směsí a vše zarovnejte.
Přikryjte průtažnou fólií a před podáváním dejte nejméně na 4 hodiny vychladnout do lednice. V polovině doby chladnutí nebo těsně před podáváním ozdobte připravenými olivami.
Vypeckované olivy lze nahradit 80 g vlašských ořechů.
Gorgonzolu lze nahradit jakýmkoli modrým sýrem.
Pláty želatiny lze nahradit 16 g želatiny v prášku: namočte ji dle instrukcí na obalu a přidejte ji ve stejném kroku jako pláty želatiny.
Tento pokrm podávejte jako předkrm nebo s krekrami na párty.