Chačapuri

Těsto:

200 ml vlažného mléka

60 g másla (rozehřátého)

3 vejce

1 lžička soli

500 g hladké mouky

1/2 kostky droždí

 

Na náplň:

200 g balkánského sýra

1 balení mozzarelly

 

Na potření:

kousek másla

 

Těsto jsem zadělávala v domácí pekárně, tudíž jsem do ní dala suroviny v uvedeném pořadí (vejce jsem zvlášť v mističce rozkvedlala, větší část jsem nalila do pekárny a trochu jsem si odložila stranou na potření hotové placky) a nechala jsem umíchat těsto. Poté jsem pekárnu vypnula a těsto v ní nechala ještě asi 10 minut zakryté odpočívat. Pokud nemáte DP, lze těsto umíchat klasickým způsobem ručně nebo v robotu. V době, kdy těsto v klidu odpočívá, připravíme náplň : balkánský sýr rozdrobíme do mísy, mozzarellu necháme okapat a nakrájíme ji na drobné kostičky (cca 0,5cm). Oba sýry v míse rukou smícháme. Tím je náplň připravena. Odpočinuté těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní desku, rozdělíme ho na dva stejné díly a z každého uděláme bochánek. Ty potom jeden po druhém roztáhneme rukou na placku. Na každou takto vytvořenou placku dáme doprostřed polovinu náplně a uzavřeme ji do těsta (jako když plníme např. buchty). Těsto důkladně uzavřeme, položíme "švem" dospodu a nyní takto vznilý bochánek rukama opatrně splošťujeme tak dlouho, dokud nedocílíme opět plochého (a ideálně kulatého, ha ha :-) ) tvaru. Pracujeme opatrně, aby kousky sýra neprotrhly vrstvu těsta. Což mně se stalo, tudíž jsem musela trochu "záplatovat" :-). Hotové dílo přesuneme na plech vyložený peč. papírem, potřeme zbylým vejcm a pečeme na 180°C asi 15-20 minut, než povrch zezlátne. Z trouby vytažené, horké chačapuri potřeme kouskem másla, necháme chvíli vsáknout, rozkrájíme na porce a podáváme, nejlépe jako přílohu k polévce.

 

TIP: Stačí jen mouka, droždí, voda, špetka soli - zadělat těsto a bez kynutí naplnit, jak píšete. Do koláčové formy trošku oliv.oleje, na to bochánek, roztáhnu, naplním, uzavřu, obrátim a znovu roztáhnu k okrajům. Upeču a poliju rozp.máslem. My nejraděj nápln z brambor : uvařené rozštouchám, vmíchám smaz. cibulku, zakysanku a třeba strouhaný sýr.

 

1/2 kg mouky (hladká, pšeničná)

125 ml mléka (trošku vlažné)

4 vajíčka (pokojová teplota)

60 g másla (roztopené, vlažné)

5 g instantního droždí

lžička soli

asi 400 g sýra (klidně obyč „balkán“ a mozzarella v poměru 2:1, k přesnému množství v receptu)

ještě troška másla při ruce

 

Nejprve si připravte kynuté těsto. Do mísy přesejte mouku, přidejte kvasnice, sůl a pořádně promíchejte. Doprostřed udělejte ďolík a přilijte k němu mléko. Z okraje „jámy“ vmíchejte vařečkou trochu mouky do mléka a umíchejte uprostřed řídkou kašičku. Přikryjte utěrkou, dejte do tepla a počkejte, než se na povrchu objeví bublinky.

Poté přidejte 3 vajíčka, vlahé roztopené máslo a všechno od středu k okrajům pořádně promíchejte. Ať to bude plus mínus držet pohromadě, důrazně si vysypte stůl moukou a těsto vyklopte z mísy. Těsto potom rukama hnětete tak dlouho, dokud není pěkně „sameťáčkové“. Používat extra mouku povoleno.

Hotové těsto přendejte do čisté mísy vymazané trochou oleje, přiklopte utěrkou, dejte do tepla a nechte být. Hodinka je tak akorát.

V druhé půli už můžete pomalu začínat s rozehříváním trouby na 250 stupňů a s přípravou náplně. Mozzarellu nejprve nakrájejte najemno, „balkán“ rozemněte v prstech a smíchejte. Do směsi ještě přidejte pár malých ďubek změklého másla a je hotovo. Na pomazání rozkvedlejte žloutek s troškou mléka. Těsto i náplň si rozdělte na půl. Druhou placku můžete péct hned po té první, nebo si můžete nechat těsto odležet do druhého dne v lednici ve fólii.

Teď přijde montáž! Těsto na jednu placku si vyklopte z mísy a lehce poprašte moukou, aby se vám nelepilo. Rukama z něj uplácejte placku, do které se vám pohodlně vejde směs sýrů doprostřed. Možná se vám bude zdát, že jí je moc, ale narvěte jí tam tolik, kolik se vám potom podaří zabalit. Čím víc, tím lépe!

Okraje placky potom zabalte a uprostřed ji spojte prsty. Celý balíček potom lehce vytvarujte tak, aby alespoň letmo připomínal kouli. Na plech dejte pečící papír a na něj těsto. Teď budete celý svůj výtvor opatrně měnit na placku. Nepotřebujete k tomu žádný váleček, stačí prsty. Pokud se vám zdá, že těsto klade odpor a smrskává se, dejte si pět minut pauzu.

Na konci chcete mít na plechu kulatou placku (haha, viz titulka), jejíž tloušťka nepřesáhne 1 cm. Pod prsty ucítíte hrbolky náplně, tak opatrně. Cílem je, aby byla směs i vrstvy těsta rozloženy pěkně rovnoměrně. Pokud se vám bude těsto na jedné straně zdát silnější, dejte mu zabrat špičkami prstů.

Jakmile máte placku svých snů, potřete ji žloutkem s mlékem a šoupněte ji do trouby. Pokud ji máte správně rozehřátou, tak budete mít do deseti minut vymalováno, klidně i rychleji. Chačapuri se nafoukne a na povrchu zezlátne. Čím tenčí se vám povedlo udělat těsto, tím rychleji. Až bude hotové, vyndejte chačapuri z trouby a ihned ho na povrchu pořádně potřete hrudkou másla. Musí se krásně lesknout. Nechte chvilku vsakovat a přiklopte ho velkou poklicí.

 

TIP

Jen pro zajímavost: těsto z 1 tučného tvarohu, 6 lžic hl. mouky a 1 vejce se vetkne do vymazané a vysypané kulaté koláčové formy a na to se nalije nápň z 10 dkg strouhaného sýra dle vlastního výběru, 2 vajec, 2 lžic zakysané smetany, soli a česneku. Je to takové vlhké a moc dobré.