ČESNEKOVÁ POMAZÁNKA Z RÝŽE - chutná skoro jako sýrová

půl hrnku rýže - kulatozrnné!

5dkg sýra (typ eidam, gouda, hermelín, co kdo rád)

3-4 stroužky česneku – alespoň

lžíce oleje

lžíce jogurtu

sůl

trochu octa, cukru

 

Rýži uvaříme do měkka nebo klidně i částečně rozvaříme - konzistence by měla být asi jako u mléčné rýže. Pokud rýže pustí hodně "slizu", radši ho odstraníme, aby pomazánka nebyla řídká. Přidáme ostatní ingredience, podle chuti ještě doladíme trochou cukru a octa. Já sýr nestrouhám, ale rozmixuju směs pomocí tyčového mixéru. Část rýže dám bokem a přimíchám až po umixování, aby pomazánka obsahovala taky částečky "na skus". Necháme odležet, nejlépe do dalšího dne.
Pomazánka chutná skoro jako ze samého sýra, kdo neví, rýži tam nepozná.. a je jí hóóódně.