BRAMBOROVÁ BUCHTA - HLUCHEC - BÁČ

500g polohr.mouka

1 a čtvrt kostky droždí +0,5 l mléka + 1 lžička cukru = kvásek

4 větší vařené brambory -  hrubě nastrouhat

3 syrové brambory - jemně nastrouhat

2,5 lžičky soli

2 vejce

půl paličky česneku  - prolisovat

2 lžíce majoránky

špetka pepře

200g uzenina dle aktuálních zásob (hodí se měkké salámy, buřtíky, anglická, uzené) - nakrájet na kostičky

 

Necháme vzejít kvásek, v míse si přípravíme mouku, brambory, koření, uzeninu, sůl, přidáme kvásek, 2 vejce, řádně zamícháme a necháme půl až 1 hod kynout, podle tepla, droždí atd. .....obsah se cca zdvojnásobí. Hluboký pekáč vymažeme olejem nebo sádlem, vysypeme strouhankou (kdo má rád peč. papír, není problém) a z mísy nalejeme vykynuté těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout, než se předehřeje trouba na 180 -200 st.. Potom vykynutou buchtu hojně pokapeme olejem, nebo sádlem a šup do trouby, pečeme krásně dozlatova. Je to taková ta krásně vláčná dobrota, žádná sušenka a dusič:-)