Bramboráky s hlívou ústřičnou

Půl kila brambor

1 balení hlívy ústřičné (měla jsem vaničku, bylo to něco přes 100 g)

1 větší nebo 2 menší cibule

2 vejce

2 až 4 stroužky česneku

Na dohuštění asi 3 lžíce suché ingredience (Já jsem dala 2 lžíce jemně mletých ovesných vloček a 1 lžíci čirokové mouky)

Na dochucení sůl, pepř, drcený kmín, majoránka

Tuk na opečení hlívy a smažení bramboráků (Dala jsem kombinaci oleje a másla Ghí)

 

Hlívu nakrájím na drobné kousky včetně noh, odkrojím jen ty tuhé spojené konce. 

Cibuli oloupu a nakrájím na malé kostičky. 

V pánvi rozpustím lžičku přepuštěného másla a pár minut restuji cibuli, až zesklovatí. 

Přidám hlívu a míchám a restuji, až změkne a trochu se opeče. 

V průběhu opékání ochutím solí, pepřem a drceným kmínem. 

Někdy dám ke konci i trošku mleté papriky.

Brambory oškrábu. Polovinu nastrouhám na hrubo a polovinu na jemno. 

Z brambor vymačkám přebytečnou vodu.

Teď už jen v míse vše promíchám dohromady a ochutím. 

Nastrouhané brambory spojím s houbovou směsí, přidám 2 vejce, ochutím solí, pepřem, 

dostatečným množstvím majoránky a prolisovaným česnekem.

Podle situace a konzistence hmoty ještě lehce dohustím cca 2 lžícemi jemných ovesných vloček a 1 lžící mouky. 

Já jsem dala bezlepkovou čirokovou. 

Směs je třeba nechat pár minut odležet, aby vločky nasákly tekutinu.

Lžící nabírám směs a tvořím malé bramboráčky. 

Ty opékám z obou stran na dostatečném množství tuku. 

Menší bramboráky se mi lépe obrací. 

Odkládám je na papírovou utěrku, aby nebyly mastné. 

 

K těmto bramboráčkům je skvělý domácí dip z jogurtu. 

Jogurt jsem rozmíchala s čerstvým smetanovým sýrem a ochutila kořením.