Bengalúru - kuřecí kousky ve sladkopálivé omáčce

1000 g kuřecích řízků

2 lžíce olivového oleje

1 střední mrkev

1 červená cibule

2 hrsti brusinek

1 čerstvá feferonka (nebo drcená chilli paprička)

200-300 g čerstvého ananasu

6-8 cm zázvoru

2 lžičky kari

3 lžíce rajského protlaku (nebo pasírovaných rajčat)

250 ml kuřecího vývaru

165 ml kokosového mléka

250 ml smetany na vaření

 

Na pánvi, nejlépe ve woku, rozehřejeme olej, přidáme na drobno nakrájenou cibuli a restujeme do sklovata.

Přihodíme na kostky nakrájené maso (nesolíme) a zarestujeme, až nám maso zbělá.

Potom do pánve přihodíme na hranolky nakrájenou mrkev, chvilku restujeme a přidáme bujon. 

Necháme mírně projít varem cca 10 minut.

Promícháme, přidáme protlak, brusinky (nebo rozinky), ananas překrájený na přibližnou velikost masa, přidáme najemno nastrouhaný zázvor, feferonku bez semínek (nebo drcené chilli papričky) a kari.

Po asi 5 minutách přilejeme kokosové mléko a smetanu. 

Doladíme chutě, můžeme v této fázi přisolit.

Za mírného probublávání necháme tekutinu mírně zredukovat, asi tak 10 minut.

 

Jako příloha je vhodná rýže, určitě by se hodil i kuskus, my jsme zvolili rýžové nudle.