Bavorské špecle - základní těsto (Spätzle)

  • 500 g polohrubé mouky (může byt i část hrubé)
  • 5 vajec
  • 1/2 lžičky soli
  • 200 - 250 ml vody

 

Ručním šlehačem s hákovými nástavci smícháme polotuhé těsto. Pokud nemáte šlehač, tak vařečkou. Míchejte, dokud se netvoří při vytahování těsta, směrem vzhůru, pod vrstvou, bubliny.

Připravíme lopatku, dlouhý nůž a namočíme je do vroucí vody. Na desku rozetřeme po celé šířce a délce v tenké vrstvě těsto a nožem začneme oddělovat dlouhé pásy a rychlým pohybem házíme do vroucí vody.

Jak jsem naházela celou lopatku do vody, promíchala jsem špecle a hned jsem připravila další lopatku. Po přípravě jsem vybrala sítkem špecle z vody.

Nedoporučuje se dlouho nechávat vařit ve vodě (ty moje tam byly max. 2 minuty). Jsou tenké, takže není třeba je tam mít dlouho. Špecle hned propláchneme studenou vodou, vyklopíme do mísy a pocákáme jej olejovým máslem.