Babiččina zeleninová polévka s houskovými knedlíčky

lžíce másla

2 lžíce hladké mouky

1 mrkev

1 petržel

sůl a pepř

1 l vývaru

hrst namočených sušených hub

1 vejce

petrželka

 

Knedlíčky:

200 ml mléka

3 rohlíky

2 lžíce oleje

3-5 lžic hrubé mouky

2 vejce

sůl a pepř

nasekaná petrželka

trochu nasekaných sušených hub předem namočených

 

Z másla a mouky uděláme tmavou jíšku, zalijeme ji vývarem a dobře promícháme, aby nevznikly hrudky. Přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu, scezené houby, sůl a pepř a povaříme. Nakonec vmícháme vajíčko.

Knedlíčky:
Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. V mléce rozšleháme žloutky a olej a vlijeme do rohlíků. Necháme chvíli odstát a pak přidáme nasekanou petrželku, nasekané houby, sůl, pepř, sníh z bílků a mouku. Vše zpracujeme a rukama tvoříme malé knedlíčky, které vložíme do vroucí osolené vody. Když knedlíčky vyplavou necháme je ještě chviličku a pak vyjmeme.