Arabský pita chléb

  • 1 kg hladke mouky
  • 0,5 l vlazne vody
  • 1 lzice suseneho drozdi (10 g)
  • 1 - 2 lzicky soli
  • 2 lzice olivoveho oleje
  • 0,5 lzicky cukru

 

Ve 250 ml vlažné vody rozmícháme droždí, cukr a necháme chvilku odstát. Mouku prosijeme, přidáme sůl, olivový olej, kvásek a zbytek vlažné vody. Zaděláme hladké těsto, které nelepí, dobře se s ním pracuje. Těsto ze všech stran i nádobu na kynutí ručně vymažeme trochou oleje, přikryjeme a necháme půl hodinky kynout.

 

Z vykynutého těsta si utvoříme malé bochánky (z 1 kg mouky jich mám 16 ks). Já osobně těsto opatrně vyklopím na pracovní plochu, rukou uchopím část těsta a mezi palcem a ukazováčkem vytlačím požadovaný kousek, který ukroutím, zarovnám na bochánek a položím na plátno. Takto udělám všech 16 ks a přikryji druhým kusem plátna. Nechám 10 minut odpočívat.

 

Poté si každý kousek rozválíme na placku asi 0,5 cm vysokou. Začínáme u toho bochánku, který jsme udělali jako první. Mouky na posypání pracovní desky není třeba, těsto nelepí.

 

Remosku rozpálíme na vysokou teplotu. Položíme ji na plotýnku, kterou také zapneme, ovšem na minimum. Každou placku, začneme u té, kterou jsme rozváleli jako první, v ní zprudka (1 - 2 minuty) dozlatova upečeme (neobracíme). Při pečení se placka nafoukne. Vyndáme a necháme vychladnout. Na placku netlačíme, splaskne sama.

Je možné upéct v troubě při maximální teplotě. Placky vkládáme na horký plech a v horní části trouby pečeme max. 2 minuty.

 

Poznámka autorky receptu

Arabsky chleb muzeme dale plnit napr. gyrosem nebo jinou masovou smesi, salaty a dresinky.

Chleb je mozne skladovat v mraznicce.

 

Dělala jsem z poloviční várky, na 500g mouky jsem dala 20g čerstvých kvasnic. Vzniklo 8 kousků asi po 100g. Pekla jsem na 230°C na mřížce 5 minut.