MRAVENCI LEZOUCÍ PO STROMĚ - 蚂蚁上树 - MA YI SHANG SHU


120 g suchých skleněných nudlí - ze sladkých brambor nebo mungo fazolek

200 g vepřového masa
1-2 jarní cibulky - bílá a zelená část zvlášť
1 lžíce strouhaného/na drobno krájeného zázvoru
1 lžíce strouhaného/na drobno krájeného česneku
1 pořádná lžíce fazolové chilli pasty doubanjiang
1 lžíce oleje
1 lžička tmavé sojové omáčky
2 lžičky standardní sojové omáčky
1 lžička cukru
2-3 hrnky vody/neslaného kuřecího/zeleninového vývaru

Namočte nudle na 10-30 minut (podle tloušťky) do studené vody, dokud nezměknou. Sceďte a nechte stranou.
Ve woku nebo wok pánvi rozehřejte olej a vhoďte česnek se zázvorem a bílou částí jarní cibulky. Až se rozvoní a trochu zarestují, přidejte pastu doubanjiang. Nechte dvě minutky orestovat za stálého míchání.
Přihoďte maso a míchejte a restujte (stir-fry), dokud maso není hotové. Zalijte vodou/vývarem, přidejte cukr a sojové omáčky a přiveďte k varu.
Přidejte skleněné nudle a zelenou část jarní cibulky. Vše proházejte a promíchejte, odstavte ze zdroje tepla a ihned podávejte. Uvidíte, jak ohromné množství vody nudle pojmou, prakticky nasají všechnu tekutinu, kterou jste jim dali. Pokud chcete nudle trochu mokřejší, bez obav přidejte ještě vývar nebo vodu, až dosáhnete touženého výsledku.


Teď něco málo k nudlím. Pro realizaci autentického receptu budete potřebovat skleněné nudle, což jsou nudle vyrobené buď ze škrobu mungo fazolek nebo sladkých brambor. Na obalu hledejte "mung bean noodles" nebo "sweet potato noodles". Skleněné nebo taky celofánové se jim říká proto, že ač vypadají v baličku bíle, resp. neprůhledně, po namočení a uvaření se změní v průhledné a opravdu vypadají trochu jako skleněné. Oproti pšeničným nudlím zůstávají i po uvaření radostně žvýkavé. Jsou samozřejmě bezlepkové, což může být výhoda i pro ty z vás, kteří trpí intolerancí, nebo se snaží příjem lepku omezit. Je teda fakt, že sehnat je, může být ještě pořád trochu obtížnější. Kdybyste nesehnali a i tak toužili tenhle recept zrealizovat, za sebe bych bez obav použila kulaté rýžové nudle. Nebude to tolik o tom domácím žvýkání, chutě ale zůstanou zachované dokonale. Jinak je v Praze seženete ve specializovaných asijských prodejnách, jako jsou thajské nebo korejské.