Zelňačka na způsob LC

  • 2 ks mrkev
  • 2 ks cibule
  • 1 lžíce Mletá paprika sladká
  • 2 ks Bobkový list
  • 6 kuličky Nové koření
  • 10 kuličky černý pepř
  • 100 g šunkové kostičky nebo klobáska
  • 500 g kysané zelí
  • 1,5 l Hovězí vývar nebo voda
  • 2 lžíce vepřové sádlo
  • 200 ml zakysaná smetana tučnější
  • Sůl

Vezmeme si k ruce větší hrnec se silnějším dnem, rozpálíme plotýnku a do hrnce vhodíme sádlo nebo přepuštěné máslo. Necháme rozehřát, až se vzduch nad dnem hrnce začne chvět.

Mezitím si oškrábeme mrkve, oloupeme cibuli. Mrkev nakrájíme na kolečka, cibuli na klínky. Vhodíme do hrnce s roztopeným sádlem. Lehce posolíme. Mícháme, aby se zelenina nepřichytila. Jakmile získá světlounce zlatou barvu, přihodíme na kostičky nakrájené uzené maso. Opět mícháme a počkáme, až se uzené opeče.

Zasypeme lžící sladké mleté papriky, teď už jen párkrát míchneme a zalijeme vývarem (případně vodou). Osolíme, vložíme bobkové listy, nové koření a černý pepř. 

Přidáme kysané zelí. Pokud je zelí nakrájené na dlouhé nudličky, můžete ho ještě překrojit, aby v polévce nebyly velké kusy. 

Zvolna vaříme, dokud není zelí měkké (trvá to asi půl hodiny).

Vyjmeme koření, případně ještě dosolíme. Stáhneme z plotny a vmícháme zakysanou smetanu, už nevaříme! Případně můžeme přidat kopeček zakysanky až na talíř při servírování.

 

Vývar do polévky

Pokud nemáte vývar, sáhněte po bujónu „v kostce“. Nemyslím obyč masox nebo jemu podobná dochucovadla. Porozhlédněte se v obchodě, určitě narazíte na zredukovaný vývar z přírodních surovin.

Sama jsem se naučila připravovat si vývar z hovězího a kořenové zeleniny, vychlazený a zcezený ho naliju do pytlíků a dám zmrazit.

Jeden šuplík v mrazáku je rezervovaný jen pro vývary. Když potřebuju opravdu dobrou polévku, sáhnu po sáčku, rozmrazím a vařím.

 

Zakysanka do zelňačky

Zakysanou smetanu vezměte k ruce tučnější, ideální je taková, která má obsah tuku kolem 20 %.

Zakysanou smetanu vlijte do polévky až poté, co ji odstavíte z plotny. Už nevařte, jinak se může zakysanka srazit a v polévce budete mít hrudky.

Pokud smetanu vynecháte, dostanete výbornou polévku v paleo stravovacím stylu.

TIP: U polévek vždycky zeleninu nejprve osmažím na nějakém kvalitním tuku (sádlo, přepuštěné máslo). Osmažení zvýrazní chuť; pokud bych zeleninu hodila jen do vody, byla by vařená, bez chuti. Vřele doporučuji, udělejte si pár minut čas navíc a než polévku zalijete vodou, základ osmahněte.

Na přípravu základů polévek je fajn hrnec, který má silnější dno.