Veganské špenátové „bramboráky“

15 g chia semínka

15 g lněná semínka

20 g konopná semínka loupaná

150 g špenát mražený

20 g kokosový olej

6 g avokádový olej

sůl

pepř

česnek

majoránka

kurkuma

 

Tyto špenátové placičky jsou vynikající a díky použitému koření velmi připomínají klasické bramboráky. Na jejich přípravu je vhodný mražený listový špenát v množství cca 150 – 200 g na porci. Připravte se na to, že těsto při obracení nedrží bez mouky a vajec tak dobře pohromadě, proto je lepší tvarovat placičky menší a použít větší obracečku. Můžete také zkusit přípravu v troubě či na kontaktním grilu.

 

Chia a lněná semínka smícháme s 1 dcl vody a necháme 20 - 30 minut bobtnat. Průběžně promícháváme. Nabobtnaná semínka umixujeme s kokosovým olejem a loupanými konopnými semínky. Lze také nahradit kokosový olej mandlovým či jiným ořechovým máslem. Směs dobře promícháme s rozmraženým listovým špenátem, přidáme sůl, pepř, česnek, majoránku a kurkumu. Kurkumy dáváme jen na špičku nože, čistě pro její barvu. Rozpálíme pánev s trochou kvalitního oleje dle volby (já jsem použila avokádový) a vkládáme na ni menší placičky (asi velikosti dlaně), které opékáme při středním výkonu (na středním plameni) z každé strany asi 3 - 5 minut (dozlatova).

TIP: Podáváme s polníčkem a dipem ze "zakysané" kokosové smetany