Šunková pomazánka s křenem

  • 200 g šunka kvalitní
  • 80 g máslo povolené při pokojové teplotě
  • 200 ml smetana na šlehání 30 % a více
  • 2 lžička citronová šťáva
  • křen strouhaný
  • Sůl
  • pepř
  • čerstvé bylinky

 

Šunku nakrájíme na kostičky, vložíme do elektrického sekáčku.

Přidáme šlehačku, povolené máslo, nastrouhaný křen, citronovou šťávu. Zlehka osolíme.

Vše rozmixujeme, pokud je potřeba, v průběhu mixování seškrabáváme pomazánku ze stěn nádoby a znovu mixujeme, až dostaneme krásně hladký vyšlehaný krém.

Šunkovou pomazánku mažeme na jakékoliv low carb pečivo, nebo na plátky zeleniny.

 

Další ingredience

ŠUNKA: Kupujte kvalitní, hodně na ní bude záležet. Mrkněte, jestli neobsahuje škroby. Co by naopak obsahovat měla (a to v množství hojném), je vysoké procento masa.

SMETANA: Použijte tučnou, nad 30 %, tedy tzv. na šlehání. Žádnou na vaření s obsahem tuku kolem 12 %.

MÁSLO DO POMAZÁNKY: nechte předem povolit, vyndejte ho zavčasu z lednice, lépe se zapracuje.

 

Jaký křen do pomazánky

Záměrně neuvádím množství křenu do pomazánky.

Křen má v průběhu roku různou sílu. Jinak štiplavý bude v sezóně čerstvě vytažený z půdy, jinak v zimě, kdy svoji sílu ztrácí. Vyzkoušejte opatrně, křen při strouhání štípe do očí, opravdu může mít grády, tak ať vás neodradí. Místo křenu lze použít křenovou pastu (známá je pod označením Krenex). Pozor! Křenové pasty obsahují cukr, ale za lžičku pasty v pomazánce vás nikdo přes prsty neklepne. Samozřejmě pokud jste na přísné ketogenní dietě, budete volit čerstvý křen.