Smetanové zelí s houbami

800 g bílého hlávkového zelí

10 g sádla

100-200 g slaniny, šunky nebo předem upečeného či uvařeného masa

200 g cibule

350 g hub (hřiby, žampiony, hlíva ústřičná atd.)

4 stroužky česneku

1 lžička mletého kmínu

1 hrst čerstvé petrželky

150 g smetana ke šlehání

200 g sýru brie

sůl

pepř


Z hlávkového zelí vyřízněte košťál a listy nakrájejte na nudličky nebo čtverečky. Promněte je důkladně se solí, aby zkřehly. Ve větším hrnci rozpusťte sádlo a opečte v něm na kostičky nakrájenou slaninu, šunku nebo kousky předem upečeného masa.

Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a opečte ji dozlatova. Přisypte očištěné nakrájené houby. Lze použít hřiby, žampiony, hlívu aj., čerstvé nebo rozmražené, případně i sušené, které jste předem namočili do horké vody a po  půl hodině slili. Houby mírně osolte, nechte pustit šťávu a tu vyvařte. Přidejte rozdrcený česnek a krátce orestujte. Přisypte mletý kmín a nechte rozvonět. Do hrnce přisypte zelí, zakryjte a krátce poduste do poloměkka. Ochutnejte, směs opepřete a případně dosolte. Vmíchejte nasekanou petrželku, smetanu a na kostičky nakrájený sýr. Hrnec vložte nezakrytý do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte přibližně  25 minut.