Smetanové zelí s houbami
800 g bílého hlávkového zelí
10 g sádla
100-200 g slaniny, šunky nebo předem upečeného či uvařeného masa
200 g cibule
350 g hub (hřiby, žampiony, hlíva ústřičná atd.)
4 stroužky česneku
1 lžička mletého kmínu
1 hrst čerstvé petrželky
150 g smetana ke šlehání
200 g sýru brie
pepř
Z hlávkového zelí vyřízněte košťál a listy nakrájejte na nudličky nebo čtverečky. Promněte je důkladně se solí, aby zkřehly. Ve větším hrnci rozpusťte sádlo a opečte v něm na kostičky nakrájenou slaninu, šunku nebo kousky předem upečeného masa.
Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a opečte ji dozlatova. Přisypte očištěné nakrájené houby. Lze použít hřiby, žampiony, hlívu aj., čerstvé nebo rozmražené, případně i sušené, které jste předem namočili do horké vody a po půl hodině slili. Houby mírně osolte, nechte pustit šťávu a tu vyvařte. Přidejte rozdrcený česnek a krátce orestujte. Přisypte mletý kmín a nechte rozvonět. Do hrnce přisypte zelí, zakryjte a krátce poduste do poloměkka. Ochutnejte, směs opepřete a případně dosolte. Vmíchejte nasekanou petrželku, smetanu a na kostičky nakrájený sýr. Hrnec vložte nezakrytý do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte přibližně 25 minut.