Pečená segedínská krkovička

60 g cibule

400 g vepřové krkovičky bez kosti

250 g kysaného zelí

300 g dýně

200 g smetany ke šlehání

200 g zakysané smetany

200 ml vývaru nebo vody

10 g sladké papriky

1 bobkový list

sůl

pepř

 

Na dno pekáčku rozprostřete na nudličky nakrájenou cibuli. Na ni položte naklepané plátky krkovice, které jste osolili a opepřili. Dýni zbavte semínek, hokaido pouze omyjte, máslovou dýni oloupejte. Očištěnou dýni nakrájejte na kostičky a ty nasypte na maso. Z kysaného zelí jemně vymačkejte přebytečný nálev a zelí trošku nakrájejte. Posypte jím dýni, přihoďte bobkový list a vše zalijte smetanou rozmíchanou se zakysanou smetanou, vývarem, paprikou, solí a pepřem. Kdo chce, může přidat i trošku pálivé papriky. Pekáček zakryjte a vše nechte péct  40 minut na 200 °C. Pak kryt odstraňte a vše dopečte  20 minut, dokud nezačne povrch zlátnout.

Podávejte samotné, přílohu tvoří dýně použitá v receptu.