Nejlepší LC boršč
- 600 g hovězí kližka nebo plecko
- 2 l voda
- 3 ks Bobkový list
- 10 kuličky Nové koření
- 15 kuličky černý pepř
- Sůl
Zelenina do boršče:
- 2 ks červená řepa
- 2 ks mrkev střední
- 1 ks cibule
- 200 g červené zelí čerstvé
- 80 g celer
- 50 g petržel kořen
- 300 ml Rajčatové pyré
Dále potřebujeme:
- 100 g slanina
- 2 lžíce Mletá paprika sladká
- 2 lžíce vepřové sádlo
- Jablečný ocet
- Sůl
- pepř
- zakysaná smetana na ozdobu
Do velkého hrnce nalejeme studenou vodu, osolíme, vložíme koření a maso. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu plotýnky na minimum a necháme pod pokličkou táhnout (probublávat) alespoň 2-3 hodiny, nebo než je maso měkké. Sbíráme pěnu, která se na povrchu polévky vytvoří.
Když je vývar hotový, vyjmeme maso a dám jej stranou, vývar scedíme.
Připravíme si velkou pánev, na které rozehřejeme sádlo. Mezitím si oloupeme řepu a nakrájíme na kostky, mrkev oškrabeme a nakrájíme na kolečka, to samé petržel, cibuli a celer oloupeme a pokrájíme. Zelí omyjeme a pokrájíme.
Na rozehřáté sádlo vhodíme slaninu, opečeme, přidáme řepu s cibulí, chvíli restujeme a nakonec přisypeme zbytek zeleniny. Osolíme a opepříme. Pilně obracíme, aby se zelenina nepřipálila. Asi po deseti minutách zalejeme dvěma naběračkami vývaru a přilijeme rajčatové pyré. Stáhneme teplotu a směs podusíme, měla by mírně probublávat.
Podušenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme vývarem, přidáme maso pokrájené na kousky a krátce povaříme.
Stáhneme z plotny, ochutíme octem, podle chuti dosolíme a opepříme.
Před podáváním ozdobíme kopečkem zakysané smetany.
Počítejte, že příprava boršče zabere čas! Vývar 2-3 hodiny (než bude hovězí maso měkké) + dokončení 30 minut.
Čím zahustit low carb boršč?
Žádná brambora, žádné zahuštění moukou. Nejsou potřeba.
Polévka obsahuje dostatek surovin, aby byla hustá sama o sobě.
Na samotný závěr stačí boršč ochutit zdravým octem, třeba fermentovaným.
TIP: Než talíř ponesete na stůl, nezapomeňte polévku ozdobit kopečkem zakysané smetany.
Boršč: tipy a rady
Na vývar můžete použít i vepřové maso, nebo kombinaci hovězí a vepřové, oboje spíše tučnější. Hovězí berte přední, nikoliv zadní, které je moc libové. K vývaru přihoďte morkovou kost, polévka bude výživnější.
Máte-li pomalý hrnec, připravte si vývar předem: nechte jej v pomaláči táhnout přes noc.
Zeleninu mám vždy po ruce doma, balení „do polévky“. Najdete tam vše, co pro poctivý boršč potřebujete: kořen petržele, celer i mrkev.
Maso můžete předem nakrájet na malé kostky a před zalitím vodu jej orestovat na sádle. V boršči pak bude mít plnější chuť, než když maso jenom povaříte.
Ocet jsem dávala jablečný, kupovala jsem fermentovaný v DM od Alnatury. Alternativou je ocet vinný (raději se vyhněte octu kvasnému).