Máslové kuře (Butter Chicken)
MASO
500 g kuřecích stehenních řízků
60 g bílého jogurtu
2 stroužky česneku
1 lžička koření garam masala
1/2 lžičky mleté kurkumy
1/4 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky cayenského pepře (podle chuti)
OMÁČKA
40 g ghee nebo půl napůl olivový olej a máslo
150 g cibule
3 stroužky česneku
10 g čerstvého zázvoru
1 lžička koření garam masala
1/2 lžičky mleté kurkumy
1/4 lžičky mleté skořice
20 g rajčatového protlaku
400 g konzervovaných loupaných rajčat
250 g smetana na šlehání
voda nebo vývar podle potřeby
20 g másla
MASO
Kuřecí stehenní řízky (lze použít i prsní, ale maso bude sušší) nakrájejte na kostky.
Jogurt smíchejte s rozdrceným česnekem a veškerým kořením.Do marinády vmíchejte kostky kuřete a uložte do lednice ideálně přes noc. Případně nechte maso marinovat cca 30 minut v pokojové teplotě.Před úpravou maso s marinádou osolte a promíchejte. Pro samotnou přípravu máte 3 možnosti.Osobně doporučuji zvolit opečení masa v hrnci (viz níže). Dodává to omáčce příjemnou kouřovou chuť.Maso lze také nezakryté upéct v troubě (cca 15-20 minut na 210 °C) a pak již jen prohřát v hotové omáčce.
Případně ho můžete v omáčce uvařit (maso vložte do rozmixované omáčky, povařte pod pokličkou cca 15 minut a pak teprve přidejte smetanu a máslo).
OMÁČKA
V hrnci rozehřejte na vyšší teplotu ghee nebo směs másla a olivového oleje.
Opečte v něm dohněda kostky masa naložené v marinádě.Vyjměte je z hrnce a dejte zatím stranou.Teplotu plotýnky snižte na vyšší střední stupeň a v tuku po mase orestujte dozlatova nadrobno nakrájenou cibuli.Osolte ji, ať rychleji pustí šťávu a ta ze dna hrnce uvolní připečené kousíčky marinády (pozor, ta nesmí být vyloženě spálená, aby omáčka nebyla hořká).Až cibule zezlátne, přidejte rozdrcený česnek a drobounce nasekaný zázvor (při jeho krájení si dejte opravdu záležet, větší kousky se později hůře mixují a zanechávají v jinak hladké omáčce nepříjemnou texturu). Krátce orestujte. Základ omáčky zasypte kořením a to za stálého míchání opečte.Přidejte rajčatový protlak a krátce ho orestujte.Vše zalijte loupanými rajčaty a cca 1 dcl vody nebo vývaru. Hrnec zakryjte poklicí, snižte teplotu plotýnky na nižší stupeň a nechte jemně probublávat 10-15 minut.Omáčku rozmixujte dohladka ponorným mixérem. Vmíchejte smetanu.Do hrnce nasypte opečené kuřecí kostky a již jen krátce povařte. Podle potřeby případně omáčku nařeďte troškou vody nebo vývaru a podle chuti osolte. Vypněte plotýnku a do hotového pokrmu vmíchejte máslo.Máslové kuře podávejte například s květákovou rýží nebo nějakými plackami na styl naanu.