Low carb noky

Recept na noky /6 porcí/:

  • 1 mozzarella bez nálevu
  • 3 vejce
  • 100 g parmazánu
  • 20 g másla
  • 150 g mandlové mouky / lze použít např. i slunečnicovou/
  • 50 g  psyllia
  • Sůl

Mozzarellu rozsekáme v sekáčku a dáme na 1 minutu do mikrovlnné trouby. Mezi tím si rozmixujeme vejce a rozpuštěné máslo, následně přidáme ostatní ingredience včetně mozzarelly. Zkušební várka se mi zdála barevně mdlá, tak jsem si trochu pohrála a přidala jsem 100 g dýňového pyré, které vytvořilo krásnou žlutou barvu.

 

Těsto jsem si rozprostřela na fólii, pevně zabalila a nechala 2 hodiny tuhnout v lednici. Občas jsem je otočila a vytvarovala oválný tvar.

 

Po ztuhnutí jsem krájela 1 cm široké knedlíčky, které jsem jemně zmáčkla vidličkou.

 

Noky jsem naskládala na olejem namaštěný plech a na pekla v páře 10 min na 100 °C . V domácích podmínkách stačí dát do trouby další plech s vodou, aby se při pečení vypařovala. Zkoušela jsem také hotový nok osmažit na oleji a opět mile překvapil, jak byl křupavý.

S těstem si můžete hezky hrát, třeba udělat knedlíky tak, že si připravíme menší ovály stočené do folie, které vaříme 20 min ve vodě. Po vyndání necháme dostatečně dlouho vychladnout, nejlépe v lednici.

 

Hotové noky omastím olivovým olejem či sádlem, aby se mi nelepily.