Low carb noky
Recept na noky /6 porcí/:
- 1 mozzarella bez nálevu
- 3 vejce
- 100 g parmazánu
- 20 g másla
- 150 g mandlové mouky / lze použít např. i slunečnicovou/
- 50 g psyllia
- Sůl
Mozzarellu rozsekáme v sekáčku a dáme na 1 minutu do mikrovlnné trouby. Mezi tím si rozmixujeme vejce a rozpuštěné máslo, následně přidáme ostatní ingredience včetně mozzarelly. Zkušební várka se mi zdála barevně mdlá, tak jsem si trochu pohrála a přidala jsem 100 g dýňového pyré, které vytvořilo krásnou žlutou barvu.
Těsto jsem si rozprostřela na fólii, pevně zabalila a nechala 2 hodiny tuhnout v lednici. Občas jsem je otočila a vytvarovala oválný tvar.
Po ztuhnutí jsem krájela 1 cm široké knedlíčky, které jsem jemně zmáčkla vidličkou.
Noky jsem naskládala na olejem namaštěný plech a na pekla v páře 10 min na 100 °C . V domácích podmínkách stačí dát do trouby další plech s vodou, aby se při pečení vypařovala. Zkoušela jsem také hotový nok osmažit na oleji a opět mile překvapil, jak byl křupavý.
S těstem si můžete hezky hrát, třeba udělat knedlíky tak, že si připravíme menší ovály stočené do folie, které vaříme 20 min ve vodě. Po vyndání necháme dostatečně dlouho vychladnout, nejlépe v lednici.
Hotové noky omastím olivovým olejem či sádlem, aby se mi nelepily.