LC Lněné tousty
60 g jemně rozemletých lněných semínek nebo lněné mouky
60 g kokosové mouky
20 g psyllia
40 g loupaných slunečnicových semínek
10 g prášku do pečiva s vinným kamenem nebo 6 g běžného
2 vejce
25 g olivového oleje
200 ml vody
Všechny ingredience smíchejte dohromady a vypracujte ve středně tuhé těsto.
Ochuťte ho podle vaší volby, třeba rozdrceným česnekem, bylinkami nebo oblíbeným kořením místo kmínu. Těsto vypracujte na plechu vyloženém pečícím papírem na placku vysokou pár milimetrů, nařezejte ji na požadované tvary a dejte péct na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Pak jednotlivé tousty od sebe oddělte, aby se lépe propekly, a vraťte je zpátky do trouby ještě na 5-10 minut. Hotové tousty se skvěle hodí k různým pomazánkám, tatarskému bifteku nebo jako základ svačinky na cestu.