LC Lněné krekry s parmazánem

40 g lněného semínka

40 g jemně strouhaného sýru parmazánového typu (parmazán, grana padano, gran moravia aj.)

50 ml vody

pár kapek olivového oleje

5 g sezamových semínek

 

Lněná semínka umelte v elektrickém mlýnku na kávu co nejvíc najemno.

Umletá semínka smíchejte s jemně nastrouhaným sýrem parmazánového typu (parmazán, grana padano, gran moravia aj.). Pokud má sýr hrubší strukturu, můžete ho umlít spolu s lněnými semínky. Krekry pak budou mnohem jemnější.

Do semínkovo-sýrové směsi přilijte vodu a vše vypracujte do středně tuhého lepivého těsta. Nechte pár minut odležet. Odpočinuté těsto jemně pokapejte olivovým olejem (opravdu stačí jen pár kapek) a mezi dvěma pečicími papíry vyválejte do co nejtenčí placky. Čím tenčí bude, tím více budou hotové krekry křupat. Vrchní pečicí papír opatrně z placky stáhněte a tu posypejte sezamovým semínkem (lze ho případně vynechat či nahradit jinými drobnými semínky - mák, len aj.). Těsto nakrájejte na požadované tvary a vložte do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečte přibližně  půl hodiny. Pak krekry rozlámejte podle řezů a na plechu otočte. Krekry vraťte ještě asi na  10 minut do trouby, dokud nebudou krásně křehké a křupavé. Dobře je v posledních minutách hlídejte, snadno se díky sýru spálí a zhořknou. Hotové krekry podávejte samotné jako malý snack, nebo je doplňte nějakou oblíbenou pomazánkou. Lze je uchovávat v suchu v uzavřené nádobě. Při pozdějším podávání je pro obnovení křupavosti doporučuji krátce prohřát v troubě.