LC Jogurtové pečivo (chléb, bagetky aj.)

150 g tučného jogurtu (řeckého či smetanového s 10 % tuku)

vejce M

5 g soli (1 zarovnaná lžička)

80 g zlatého lněného semínka (5 plných lžic)

20 g psyllia (2 vrchovaté lžíce)

50 g směsi oblíbených semínek a ořechů (např. dýňová, slunečnicová, pekany)

5 g prášku do pečiva s vinným kamenem nebo 3 g běžného

 

Do misky vyklepněte vejce, přidejte jogurt a sůl. Vše důkladně promíchejte - pomocí ponorného mixéru nebo třeba i vidličkou. Rozemelte najemno lněná semínka a psyllium. Tuhle práci velmi dobře zastane elektrický mlýnek na kávu, případně výkonný sekáček. Pokud chcete do těsta přimíchat ořechy, rozdrťte je na menší kousky. Ideálně je vložte do nějakého sáčku a několika údery paličkou na maso je rozbijte. V mlýnku či v sekáčku byste je rozsekali moc nejemno. Pokud přidáváte semínka, můžete je nechat vcelku. Ty rozbíjet není nutné. Promíchejte důkladně umletý len a psyllium, prášek do pečiva a semínka či ořechy. Přilijte vaječnou směs, opravdu DOBŘE a důkladně promíchejte. Nechte alespoň  2 minuty těsto odstát a zhoustnout. Z lepkavého středně hustého těsta vypracujte 2 vyšší bochníky. Těsto se vám nesmí rozlít po plechu (ten vyložte pečicím papírem), ale musí držet tvar. Pokud je příliš tekuté, raději do něj zapracujte ještě trošku psyllia. Bochníčky vložte do trouby předem vyhřáté na 160 °C a pečte přibližně  50-55 minut. Během této doby troubu neotevírejte, ať vám těsto zbytečně nespadne. Po stanovené době chleba vytáhněte, položte na bavlněnou či papírovou utěrku (ty pomůžou vytáhnout z pečiva přebytečnou vlhkost) a nechat vychladnout. Teprve potom můžete chleba nakrájet. Pokud byste tenhle krok přeskočili, pečivo by bylo příliš vlhké a mazlavé.

 

TIP: Pokud se vám stane, že chleba v troubě hodně nabude a později "splaskne", použijte příště méně prášku do pečiva.