LC Holandský řízek bez trojobalu

  • 350 g vepřové maso bůček bez kosti, plecko
  • 150 g tvrdý sýr tučný kolem 45 % (Eidam, Gouda)
  • 1 lžíce petrželka sekané lístky
  • Sůl
  • pepř
  • voda
  • vepřové sádlo na smažení

Maso semeleme na mlýnku, případně použijeme mleté koupené z obchodu. Petrželku nasekáme, sýr nastrouháme, a přidáme ke směsi masa. Zalijeme dvěma lžícemi vody. Osolíme, opepříme, promícháme – hotovo, a jde se smažit. Rozpálíme pánev s vyšší vrstvou oleje.  Namočíme si ruce do studené vody a z masové směsi tvoříme malé placičky o pr. cca 6 cm, které uprostřed trochu smáčkneme, protože holandské řízky se při smažení lehce vyboulí. Smažíme na sádle z obou stran dozlatova.

 

Z tohoto množství uděláme cca 10-12 holandských řízků. Podáváme s vhodnou low carb přílohou (u nás byly s batátovou kaší).

 

Pro lehčí variantu je možné upéct holanďáky v troubě (pekáček vystlaný pečicím papírem).

 

Holandské řízky low carb: tipy a rady

Někdo do směsi na holandské řízky přidává vajíčko, podle mě lze vynechat, sýr je dostatečným pojivem, který karbanátky podrží pohromadě. Nezapomeňte si při tvarování holandských řízků namočit ruce do studené vody, masová směs se nebude tolik lepit na ruce. Holandské řízky obvykle smažím na sádle. Pozor na vysokou teplotu, ať se sádlo na pánvi nepřepálí! K holandským řízkům podávejte jakýkoliv low carb / keto friendly zeleninový salát nebo jinou přílohu. Já jsem dělala batátovou kaši, ochucenou solí, pepřem a dvěma lžícemi zakysané smetany.

TIP: Na talíř přidejte kopeček majonézy, k holanďákům dokonalá lahůdka!