LC Francouzský cibulový koláč

TĚSTO

vejce

30 g mandlové mouky

20 g kokosové mouky

15 g psyllia

150 ml vlažné vody

1/2 lžičky soli

pár kapek olivového oleje

 

NÁPLŇ

50 g ghee nebo sádla

250 g cibule

100 g slaniny

150 g zakysané smetany

50 g nastrouhaného tvrdého sýru (volitelně) *

 

TĚSTO

Promíchejte mandlovou a kokosovou mouku, psyllium a sůl.

V další misce lehce vyšlehejte vejce s vlažnou vodou a pak vypracujte spolu se sypkou směsí do hladkého těsta (můžete použít mixér, těsto bude pak hladší). Směs bude ze začátku hodně řídká, ale postupně zhoustne. Plech si vyložte pečicím papírem a jemně ho potřete olivovým olejem (stačí opravdu maličko). Vložte na něj bochánek těsta a pomocí lehce naolejovaných rukou ho vypracujte do co nejtenčí placky. Vložte ji do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte  20-25 minut.

 

NÁPLŇ

Na velké pánvi si na vyšší střední teplotu rozehřejte sádlo nebo ghee a na něm za častého promíchání dohněda osmahněte osolenou cibuli a slaninu (obojí nakrájené na nudličky). Nechceme jen tak lehce růžovou barvu. Cibule musí být krásně hnědá. Ale ne spálená, pozor. Jedině tak dá koláči výraznou, jemně nasládlou chuť. Takže jí dejte čas a nikam nepospíchejte. Upečený korpus potřete zakysanou smetanou a posypte opečenou cibulí se slaninou. Můžete volitelně přidat i trošku nastrouhaného sýru *.

Koláč vraťte zpět do trouby a pečte ještě přibližně  10 minut. Podávejte ho horký, nakrájený na klínky, ideálně doplněný čerstvým zeleninovým salátem. Skvěle ale chutná i studený, třeba jako svačina na cesty nebo snack na párty