LC BANKETKY S VŮNÍ ITÁLIE

  • 300 g krémového sýra
  • 3 menší vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 25 g oleje
  • 2 stroužky česneku (7 g)
  • 1 lžička jablečného octa
  • 120 g mletých mandlí
  • 50 g mletého lněného semínka (zlaté)
  • 15 g psyllia (umletého na prach)
  • 20 g kokosové mouky
  • 30 g sezamových semínek
  • koření (2 lžičky kmínu, 1 lžička oregana, 1 lžička rozmarýnu, 1 lžička tymiánu)
  • 2 lžičky kypřícího prášku s vinným kamenem
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • volitelně sušená rajčata, černé olivy
  • koření a mořská sůl na posypání
 

Troubu rozpalte na 160°C (používám horkovzduch). Vyšlehejte spolu všechny mokré ingredience a sůl. Do jiné misky dávejte suché ingredience. Psyllium je potřeba důkladně umlít. Umelte si ho společně se lněným semínkem a kořením. Přidejte zbylé suché ingredience a metličkou je pořádně promíchejte a provzdušněte. Přidejte směs mokrých ingrediencí, vše stěrkou promíchejte a nechte chvíli stát, těsto se zahustí.  Pauzu můžete využít k pokrájení černých oliv na tenčí kolečka, sušených rajčat na drobné kousky. Ty pak přimícháte před tvarováním do oddělené části těsta. Začněte tvarovat malé banketky a pokládejte je na plech vyložený pečícím papírem nebo fólií. Každá má za syrova asi 45 g. Dobře se vám bude pracovat navlhčenými rukami. Prsty si naberte těsto a sevřete ho v dlani. Pomačkáváním vytvoříte malý váleček. Na větší plech se vám jich vejde všech 16 najednou. Mezery nemusíte dělat příliš veliké, banketky nemají tendenci se roztékat. Namočenými prsty je můžete ještě uhladit, tvar ale držte spíše užší a vyšší. Posypejte kamennou solí a kořením. Pečte asi 45 – 50 minut, až jsou krásně zlatavé. Po upečení je vyndavejte na mřížku s utěrkou a před krájením nechte zcela vychladnout.

 

POZNÁMKY A TIPY

Verze bez psyllia dopadla docela dobře - takže, kdo chce vynechat, ať vynechá, ale množství kokosové mouky navyšte na 50g. Počítejte s tím, že banketky nebudou mít tak pěknou strukturu, budou malinko nižší (ale ne moc) a na povrchu vám pravděpodobně více popraskají.

Banketky připravuju většinou tak, že z poloviny těsta udělám "neutrální" banketky a zbylou polovinu rozdělím. Do jedné části dám hrst pokrájených sušených rajčat a do zbytku hrst oliv na kolečka. Máte pak 8 čistých banketek, 4 s rajčaty a 4 s olivama.

Banketky mají velikost jako "dvojhubky". Moc dobré jsou na přípravu italských cicchetti (čikety) a osvědčily se mi namazané různými tapenádami (z oliv, sušených rajčat) nebo obložené pršutem a rukolou, gorgonzolou a karamelizovanou červenou cibulkou. Výborné jsou i s našlehanou nivou a ořechy, nebo s ricottou, rajčaty, osolené, opepřené, posypané čerstvou bazalkou a pokapané olivovým olejem. Fantazii se meze nekladou.