Květákový kuskus

750 g květáku

4 vrchovaté lžíce drobně pokrájených sušených rajčat

2 lžíce olivového oleje

100 g kozího nebo ovčího polotvrdého sýra (vynechat pro Whole30 a paleo variantu)

10 černých oliv bez pecky

1 hrst lístků čerstvé bazalky

1 hrst lístků čerstvé petrželky

sůl


Květák rozeberte na jednotlivé růžičky. Ty pak rozmixujte na drobná zrníčka ve stolním mixéru (nepoužívejte ponorný, nebo budete mít z květáku kaši, což nechceme). Pokud stolní mixér nebo sekáček nemáte, můžete květák nechat vcelku a nastrouhat ho. Bohužel počítejte s tím, že budete mít květáková zrnka úplně všude.

Nasekaný květák vložte do porcelánové nebo skleněné mísy a dejte vařit na  10 minut do mikrovlnné trouby na plný výkon. Během této doby květák dvakrát promíchejte. Ve výsledku by měl být květák krásně sypký, bez typické nepříjemné květákové vůně, vzhledově i konzistencí podobný kuskusu.

Pokud nechcete používat mikrovlnnou troubu, můžete květák podusit ve velké pánvi na malém množství vody. Stačí plotýnku rozehřát na nízkou teplotu a pánev zakrýt poklicí. Dobu přípravy mírně prodlužte a květák častěji promíchejte. Ke konci poklici odkryjte, aby se nejvíce vypařila tekutina.

Připravený květák nechte vychladnout, pak ho smíchejte s drobně pokrájenými sušenými rajčaty (použijte ta naložená v oleji, ne úplně vysušená), sýrem, olivami a bylinkami. Kuskus promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje (můžete použít ten z naložených rajčat), osolte a opepřete podle chuti (pozor, ovčí a kozí sýry bývají často hodně slané) a podávejte.

Při přípravě kuskusu můžete vynechat sýr a doplnit ho naopak orestovaným kuřecím masem nakrájeným na proužky (Whole30 a paleo varianta).