Květáková rýže

600 g květáku

sůl

 

Růžičky květáku rozdrťte ve větším elektrickém sekáčku (food procesoru) na zrníčka velikosti rýže. Určitě nepoužívejte ponorný nebo stolní mixér. Potřebujete přístroj, kde se břity točí vodorovně okolo středové osy. Nepoužívejte ani malé násady na tyčový mixér, jinak budete mít z květáku místo rýže spíš kuskus ( i to se ale občas hodí).

Pokud elektrický sekáček nemáte, můžete květák nastrouhat na hrubém struhadle, nebo ho nasekat nadrobno nožem. V obou případech ale počítejte s tím, že budete mít květák po celé kuchyni.

Zrníčka květáku tepelně upravte, aby změkla a také ztratila svou typickou vůni. Máte zase víc možností.

Mně osobně nejvíc chutná květáková rýže z mikrovlnné trouby. Pro tuto úpravu stačí zrníčka osolit (nepodlévat) a ve vhodné nádobě je vařit  8-12 minut na plný výkon, s 2-3 promícháními. Přesná doba závisí na počtu připravovaných porcí a výkonu vaší mikrovlnky.

Pokud mikrovlnnou troubu nemáte, nebo se jejímu používání vyhýbáte, rozdrcený květák poduste na pánvi pod poklicí. Nepodlévejte ho, pouze osolte a duste ho zakrytý na nízkou teplotu za občasného promíchání  10-15 minut. Pak poklici odkryjte a ještě nechte tak  5 minut vyvařit přebytečnou tekutinu.

Květákovou rýži podávejte, jak jste zvyklí u té klasické, hodí se jako skvělá příloha k různým masovým směsím či omáčkám. Lze ji ochutit podle potřeby různým kořením (například kari či kurkuma), nebo bylinkami (petrželka, estragon, koriandr, oregano aj.).

Uvařenou květákovou rýži můžete uchovávat v lednici zakrytou 2-3 dny, v mrazáku vydrží i několik měsíců.