Květáková kaše
ZÁKLADNÍ RECEPT
550 g květáku
pepř
VARIANTY
160 g mrkve, dýně nebo batátů
30 g másla * nebo ghee
40 g smetany ke šlehání *
25 g kešu
50 g krémového sýru (Philadelphia, Goldessa, Lučina atd.) *
80 g čerstvého špenátu
4 g česneku
Nejdřív květák zbavte košťálu, rozlámejte ho na růžičky a ty pak uvařte doměkka v osolené vodě. Květák by se měl vyloženě rozpadat. Pokud chcete připravit oranžovou variantu kaše, dejte s květákem vařit i vybranou zeleninu. Uvařený květák slijte a vymačkejte přes síto, nebo v bavlněné utěrce. Nemusí být úplně do sucha, jako třeba u kroketek, ale čím méně vody v něm zůstane, tím více můžete přidat třeba smetany a bude chuťově výraznější. Vymačkaný květák (a případně další zeleninu), osolte, opepřete a rozmixujte dohladka. Dál pokračujte jednou z níže uvedených variant. Pro základní verzi bohatě stačí ke květáku přidat ghee nebo máslo. Klasičtější kaši připravíte použitím smetany. Úžasnou variantou je rozmixování květáku s krémovým sýrem. Do bílé kaše (ať už jen s máslem, smetanou, sýrem či kešu ořechy) můžete rozmixovat i špenát, který jste nechali zavadnout na pánvičce, kde jste si na malém množství tuku krátce orestovali rozdrcený česnek. Pro efekt můžete připravit 2 barvy kaše a ty pak na talíři krouživým pohybem nepatrně promíchat.