Květáková kaše s vypraženou slaninou

  • 1 ks květák
  • 125 g Mozzarella 1 bochánek
  • 100 g čerstvý sýr např. President
  • 200 g slanina
  • 1 lžička vepřové sádlo
  • máslo na polití květákové kaše

Květák omyjeme pod teplou tekoucí vodou, osušíme a odkrojíme košťál. 

Omytý květák rozdělíme na růžičky a dáme jej vařit do osolené vody. Mějte trpělivost, květák by měl být opravdu měkký, aby šel dobře ušlehat na kaši.

Jakmile je květák uvařený, slijeme vodu (vývar pak můžete použít k dalšímu vaření). Květák jemně vymačkáme přes utěrku, nemusí být úplně dosucha, ale čím víc vody z něj vymačkáme, tím lépe; květáková kaše má totiž tendenci pouštět na talíři vodu, po okrajích kaše se pak mohou tvořit nepěkné „kaluže“.

K vymačkanému květáku přidáme čerstvý sýr a rozmixujeme. Květáková kaše je stále dostatečně horká, aby se v ní rozpustily kostičky mozzarelly. Tu vyjmeme z balení, slijeme z nálevu a nakrájíme na malé kousky, které zamícháme do kaše.

Mezitím si na pánvi rozpustíme lžičku sádla. Slaninu nakrájíme na proužky a na rozehřátém sádle upražíme dokřupava. Plotýnku to chce mít zapnutou na vyšší teplotu. 

Květákovou kaši servírujeme na talíř, vrch polijeme rozpuštěným máslem, ozdobíme slaninou. Na kraj talíře přidáme přílohu ze syrové zeleniny, jak kdo má rád.

 

Z množství podle tohoto receptu připravíte zhruba 2 porce pro lowcarbí hladovce.