Karlovarský knedlík LC

250 g mozzarelly bez nálevu

3 vejce

100 g mandlové mouky

30 g slunečnicové mouky

1 lžička kurkumy pro  její žlutou barvu a chuť

1  lžička soli, špetka pepře

1 lžička xantanové gumy v prášku / k dostání ve zdravé výživě /

 

Na barevnou struktůru:

půlka nastrouhané cukety

1 strouhaná mrkev

2 vařená vejce na kostičky

petržel sekaná na jemno a třeba i sušené bylinky co máte doma

1 cibule osmažená do zlatova

  •  

Mozzarellu a vejce rozmixujeme a přidáme ostatní ingredience. Postup je popsán výše.

 

 

Mozzarellu rozmixujeme s vejci a přidáme mandlovou a slunečnicovou mouku s kurkumou, směs nám zhoustne, ale ještě to není dostatečné. Přidáme sůl, pepř, nasekané bylinky, vařené vejce na kostičky, nastrouhanou syrovou cuketu a mrkev na drobno a smaženou cibulku. Nakonec přimícháme jednu lžičku xyntanové gumy v prášku. Xantanová guma vytvoří patřičnou lepivost, která nám v bezlepkových surovinách chybí. Používám také guvarovou gumu, která má podobné vlastnosti. Jsou běžně k dostání v obchodech se zdravou výživou. Připravíme si delší fólii, na střed dáme část těsta, upravíme do tvaru knedlíku a zabalíme jako velký bonbón. Držíme fólii u obou koncích těsta a rolujeme pohybem dopředu v úhledný a těsný balíček. Aby se nám konce fólie nerozbalovaly při vaření, přehneme je a připevníme ke knedlíku ještě jednou fólií, která nám knedlík utěsní.

Vaříme cca 40 minut a pravidelně knedlíky otáčíme, aby se provařily rovnoměrně. Po vyjmutí z vody jsou ještě hodně měkké, tak upravíme tvar knedlíku a necháme vystydnout. Nejlépe do druhého dne. Knedlíky, které mají hezkou barevnou strukturu, nakrájíme za studena a ohřejeme v páře nebo v mikrovlnné troubě.