Karlovarský knedlík LC
250 g mozzarelly bez nálevu
3 vejce
100 g mandlové mouky
30 g slunečnicové mouky
1 lžička kurkumy pro její žlutou barvu a chuť
1 lžička soli, špetka pepře
1 lžička xantanové gumy v prášku / k dostání ve zdravé výživě /
Na barevnou struktůru:
půlka nastrouhané cukety
1 strouhaná mrkev
2 vařená vejce na kostičky
petržel sekaná na jemno a třeba i sušené bylinky co máte doma
1 cibule osmažená do zlatova
Mozzarellu a vejce rozmixujeme a přidáme ostatní ingredience. Postup je popsán výše.
Mozzarellu rozmixujeme s vejci a přidáme mandlovou a slunečnicovou mouku s kurkumou, směs nám zhoustne, ale ještě to není dostatečné. Přidáme sůl, pepř, nasekané bylinky, vařené vejce na kostičky, nastrouhanou syrovou cuketu a mrkev na drobno a smaženou cibulku. Nakonec přimícháme jednu lžičku xyntanové gumy v prášku. Xantanová guma vytvoří patřičnou lepivost, která nám v bezlepkových surovinách chybí. Používám také guvarovou gumu, která má podobné vlastnosti. Jsou běžně k dostání v obchodech se zdravou výživou. Připravíme si delší fólii, na střed dáme část těsta, upravíme do tvaru knedlíku a zabalíme jako velký bonbón. Držíme fólii u obou koncích těsta a rolujeme pohybem dopředu v úhledný a těsný balíček. Aby se nám konce fólie nerozbalovaly při vaření, přehneme je a připevníme ke knedlíku ještě jednou fólií, která nám knedlík utěsní.
Vaříme cca 40 minut a pravidelně knedlíky otáčíme, aby se provařily rovnoměrně. Po vyjmutí z vody jsou ještě hodně měkké, tak upravíme tvar knedlíku a necháme vystydnout. Nejlépe do druhého dne. Knedlíky, které mají hezkou barevnou strukturu, nakrájíme za studena a ohřejeme v páře nebo v mikrovlnné troubě.