Houbový guláš LC

  • 600 g čerstvé houby
  • 250 ml smetana na šlehání min. 30 %
  • 2 cibule
  • 1 lžíce vepřové sádlo
  • 2 lžíce ocet
  • sůl
  • pepř
  • tymián čerstvý

Očištěné houby nakrájíme na větší kusy, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V dostatečně velké pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme sádlo a vhodíme na něj cibuli, kterou zpěníme. Přidáme houby, posolíme a opepříme. Krátce orestujeme. Zalijeme octem, mícháme, až se tekutina octu vyvaří. Snížíme teplotu, zalijeme smetanou na šlehání, zamícháme, přiklopíme poklicí a dusíme 15 minut. Poklici odstraníme a ještě 5 minut necháme probublávat při mírné teplotě do zhoustnutí guláše. Stáhneme z plotny a podáváme.

 

K houbovému guláši se hodí low carb těstoviny (např. konjakové), grusetky, lučinový knedlík. Já jsem ke guláši podávala cuketové placky.