Houbové kyselo bez kvásku
2 hrsti houby
1 ks cibule
30 g sádlo
2 ks vejce
180 g kedlubna
200 g zakysaná smetana 15%
1 ČL kmín
1 špetka
3 PL jablečný ocet
Do hrnce dáme sádlo a zpěníme na proužky nakrájenou cibuli.
Přidáme pokrájené houby a dusíme do měkka.
Mezitím si oloupeme kedlubnu a nakrájíme na kousky. Bude v polévce nahrazovat brambory.
Kedlubnu přidáme k houbám a zalijeme vodou, aby vše bylo těsně zakryté.
Přidáme kmín, sůl a vaříme asi 20 min do změknutí kedlubny.
Na pánvi na másle si umícháme vejce.
Rozklepneme je na pánev a mícháme, dokud nejsou hotová.
Když je kedlubna hotová, přidáme vejce a vmícháme zakysanou smetanu.
Použijte tu nejtučnější, kterou dostanete v obchodě, min. 15% (já používám 30 %,
výživové hodnoty tohoto receptu jsou spočítány na nejběžněji prodávanou zakysanou smetanu 15% tuku).
V případě potřeby naředíme ještě vodou, ale lepší je polévka hustší.
Po odstavení ochutíme jablečným octem. Já dávám 3 lžíce.
Případně ještě dochutíme solí.