Houbové kyselo bez kvásku

2 hrsti houby

1 ks cibule

30 g sádlo

2 ks vejce

180 g kedlubna

200 g zakysaná smetana 15%

1 ČL kmín

1 špetka

sůl

3 PL jablečný ocet

 

Do hrnce dáme sádlo a zpěníme na proužky nakrájenou cibuli. 

Přidáme pokrájené houby a dusíme do měkka. 

Mezitím si oloupeme kedlubnu a nakrájíme na kousky. Bude v polévce nahrazovat brambory. 

Kedlubnu přidáme k houbám a zalijeme vodou, aby vše bylo těsně zakryté. 

Přidáme kmín, sůl a vaříme asi 20 min do změknutí kedlubny. 

Na pánvi na másle si umícháme vejce. 

Rozklepneme je na pánev a mícháme, dokud nejsou hotová. 

Když je kedlubna hotová, přidáme vejce a vmícháme zakysanou smetanu. 

Použijte tu nejtučnější, kterou dostanete v obchodě, min. 15% (já používám 30 %, 

výživové hodnoty tohoto receptu jsou spočítány na nejběžněji prodávanou zakysanou smetanu 15% tuku). 

V případě potřeby naředíme ještě vodou, ale lepší je polévka hustší. 

Po odstavení ochutíme jablečným octem. Já dávám 3 lžíce. 

Případně ještě dochutíme solí.