Dršťková polévka z hlívy
400 g hlívy ústřičné
40 g sádla nebo ghee
180 g cibule
4 stroužky česneku
25 g sladké papriky
1/2 lžičky mletého kmínu
1 lžička majoránky
1 l vody nebo vývaru
sůl
pepř
Hlívu očistěte, odkrojte tuhé kořínky a zbytek nakrájejte na nudličky.
V široké pánvi rozpusťte 20 g sádla či ghee a za vyšší teploty orestujte nakrájenou hlívu.
Osolte ji, ať rychleji pustí šťávu. Za častého míchání ji opečte dozlatova. Pánev dejte zatím stranou. V hrnci za vyšší střední teploty rozpusťte zbytek sádla a dohněda orestujte nadrobno nakrájenou a jemně osolenou cibuli. Nestačí jen dosklovata nebo růžova. Mějte trpělivost, opečte ji do opravdu výrazné karamelové barvy, protože pak dodá "dršťkovce" tu správnou barvu a chuť. K opečené cibuli přidejte rozdrcený česnek a nechte rozvonět. Přisypte papriku a mletý kmín. Za stálého míchání koření orestujte.
Do hrnce přidejte opečenou hlívu, majoránku a vše zalijte vodou nebo vývarem.
Pár minut povařte. Vyberte pár naběraček polévky (včetně hlívy) a stranou rozmixujte co nejvíce dohladka. Rozmixovanou směs nalijte zpět do polévky. Osolte a opepřete podle chuti.
TIPY
I když do klasické dršťkové polévky nepatří žádné brambory či zelenina, přidáním pár kostiček tuřínu, ředkve, kedlubny, dýně nebo právě brambor vůbec nic nezkazíte. Jen pak polévku povařte o něco déle (do změknutí zeleniny).
Pokud máte k dispozici čerstvou majoránku, polévku s ní na talíři posypte. Dodá jí úžasnou vůni.