Dršťková polévka z hlívy

400 g hlívy ústřičné

40 g sádla nebo ghee

180 g cibule

4 stroužky česneku

25 g sladké papriky

1/2 lžičky mletého kmínu

1 lžička majoránky

1 l vody nebo vývaru

sůl

pepř

 

Hlívu očistěte, odkrojte tuhé kořínky a zbytek nakrájejte na nudličky.

V široké pánvi rozpusťte 20 g sádla či ghee a za vyšší teploty orestujte nakrájenou hlívu.

Osolte ji, ať rychleji pustí šťávu. Za častého míchání ji opečte dozlatova. Pánev dejte zatím stranou. V hrnci za vyšší střední teploty rozpusťte zbytek sádla a dohněda orestujte nadrobno nakrájenou a jemně osolenou cibuli. Nestačí jen dosklovata nebo růžova. Mějte trpělivost, opečte ji do opravdu výrazné karamelové barvy, protože pak dodá "dršťkovce" tu správnou barvu a chuť. K opečené cibuli přidejte rozdrcený česnek a nechte rozvonět. Přisypte papriku a mletý kmín. Za stálého míchání koření orestujte.

Do hrnce přidejte opečenou hlívu, majoránku a vše zalijte vodou nebo vývarem.

Pár minut povařte. Vyberte pár naběraček polévky (včetně hlívy) a stranou rozmixujte co nejvíce dohladka. Rozmixovanou směs nalijte zpět do polévky. Osolte a opepřete podle chuti.

 

TIPY

I když do klasické dršťkové polévky nepatří žádné brambory či zelenina, přidáním pár kostiček tuřínu, ředkve, kedlubny, dýně nebo právě brambor vůbec nic nezkazíte. Jen pak polévku povařte o něco déle (do změknutí zeleniny).

Pokud máte k dispozici čerstvou majoránku, polévku s ní na talíři posypte. Dodá jí úžasnou vůni.