Domácí grilovací BBQ omáčka
- 400 g Rajčatové pyré
- 1 dcl káva instantní uvařená
- 1 lžička med
- 1 lžíce Jablečný ocet
- citronová šťáva
- 1 ks cibule malá
- Tabasco
- 1 stroužek česnek
- Sůl
Uvaříme si nejprve kávu, stačí jen 1 dcl, je jí potřeba opravdu málo. Já jsem ji dělala z instantní kávy, použila jsem na zalití asi ¾ čajové lžičky.
V rendlíku rozpustíme na středním plameni med, přidáme kávu a mírně vaříme, až se káva téměř odpaří. Přidáme pasírovaná rajčata, přivedeme k mírnému varu, opět můžeme povařit, až rajčata zhoustnou. Každá rajčata obsahují jiný podíl tekutiny. Pokud chcete, přihoďte lístky ze 3 větviček tymiánu. Lístky se přidávají bez stonku, stonek jednoduše oholte. Jednu dvě větvičky si nechte na ozdobu, až budete BBQ omáčku podávat. Cibuli pokrájíme najemno a vhodíme k rajčatům, promícháme. Rendlík stáhneme z plotýnky, omáčku dochutíme citronovou šťávou, jablečným octem, rozestřeným česnekem a solí.
Zastříkneme tabascem (opatrně!). Necháme vychladit, studenou BBQ omáčku podáváme ke grilovanému masu. Místo tabasca můžete vyzkoušet chilli pastu. Dejte raději méně než více – přidat můžete kdykoliv. Velmi zajímavý chuťový podtón domácí BBQ omáčky tvoří decilitr kávy, kterou na začátku zredukuji s trochou medu. Ano ano, v téhle BBQ omáčce je med! Je ho tam však jen jedna čajová lžička na 400 g pasírovaných rajčat, takže klid, určitě nijak nezhřešíte.