Cuketové špagety s krémovou omáčkou

  • 300 g cuketa
  • 80 g slanina
  • 3 stroužek česnek
  • 1 lžíce Olivový olej
  • 1 lžíce máslo nebo vepřové sádlo
  • 70 g Lučina nebo jiný čerstvý sýr
  • Sůl
  • pepř
  • chilli vločky

Cuketu oloupeme a pomocí julienne škrabky nebo spiralizéru ji přeměníme na špagety. Na pánvi rozehřejeme máslo. Slaninu nakrájíme na kostičky, česnek oloupeme a lehce rozmáčkneme, aby se uvolnily silice. Slaninu i česnek vhodíme na pánev a opečeme. Vyjmeme a dáme stranou do tepla. Na pánev, ve které jsme připravovali slaninu a česnek, přidáme cuketové špagety (cudle), lžíci olivového oleje, Lučinu. Lehce osolíme, opepříme a přidáme špetku mletých chilli vloček. Promícháme dohromady. Cudle s krémovou omáčkou z Lučiny podáváme posypané slaninou a česnekem, ozdobíme snítkou zelené bylinky (volitelně), můžeme přidat nakrájenou čerstvou zeleninu.

 

Příprava cudlí

Nakrouhané cudle se pouze krátce osmaží na másle. Nenechávají se na pánvi moc dlouho, aby se „nerozvařily“, pevné by měly být tak akorát, na skus, po italsku al dente. Ideální jsou mladé pevné cukety. Pokud máte velkou cuketu, její střed vydlabejte – na cuketové špagety se nehodí, protože je plný semínek.

 

Low carb omáčka z Lučiny

O omáčku se postará dobrá česká Lučina. Nemáte-li ji, použijte jakýkoliv jiný čerstvý sýr typu žervé. Pepř i chilli vločky mám doma v jednorázových mlýncích, které jsem si už naplněné koupila. Pepř je klasika, ale ty chilli vločky přidají nejenom chuť, ale i barvu.

Česnek miluju! V tomto receptu se každý stroužek pouze lehce rozmáčkne a vhodí na pánev se slaninou. Po opečení ztratí česnek pálivost, která může být pro někoho až příliš intenzivní, a zůstane mu lahodná chuť, která se v jednotlivých soustech báječně rozline na jazyku. Klidně místo tří stroužků přidejte čtyři nebo pět!