Cuketové špagety (cudle) s tuňákem

600 g cukety

3 lžíce olivového oleje

2 stroužky česneku

40 g okapaných sušených rajčat

1 malá chilli paprička zbavená semínek

1 lžička nakládaných kaparů

1 velká hrst čerstvé petrželky nebo bazalky

160 g okapaného konzervovaného tuňáka

sůl

pepř

volitelně černé olivy

 

Cuketu oloupejte a pomocí škrabky julienne nebo na spiralizéru nakrouhejte na nudle. Měkký střed, který už příliš krouhat nelze, nakrájejte na malinkaté kostičky. V pánvi na vyšší střední teplotu rozehřejte trošku oleje a v něm orestujte nahrubo rozdrcený česnek, nadrobno nakrájená sušená rajčata a kostičky ze středu cukety. Podle chuti přidejte drobně nakrájenou chilli papričku. Směs osolte a vyvařte všechnu tekutinu, kterou cuketa pustí. Přidejte nasekané kapary a nadrobno nakrájené stonky bylinek. Pokud kapary nemáte rádi, nahraďte je pár kapkami citrónové šťávy. Vypněte plotýnku, do pánve přidejte syrové cuketové nudle a nechte chvíli prohřát na chladnoucí plotně.

Vmíchejte okapaného tuňáka a opepřete. Podávejte pokapané olivovým olejem (lze použít případně i ten ze sušených rajčat či tuňáka) a posypané lístky bylinek. Kdo má rád, může přidat i pár nakrájených černých oliv bez pecky.